Musikquiz i Fårösund har snabbt blivit ett populärt inslag i byn. Ungefär en fredagskväll i månaden finns möjligheten att vara med och i all vänskaplighet tampas om en plats på prispallen. Jag träffar initiativtagarna och quizgeneralerna Clarence Krusell och Ulf Hedberg på platsen för evenemanget och där allt startade - Café Maffen. 

Jag satt hemma på min kammare och funderade över att det fanns för lite att göra i Fårösund året runt. Då fick jag idén om ett musikquiz, säger Clarence Krusell.

Men han ville inte göra det själv utan gärna ha med Ulf Hedberg på tåget. 

Artikelbild

| Göran och Lena Wiberg gillar Café Maffen och musikquizet.

 Jag hade ingen erfarenhet alls av musikquiz innan, säger Ulf Hedberg, men han tackade ändå ja. 

Arrangörerna verkar komplettera varandra bra.

Frågesporten blir väldigt dynamiskt eftersom vi gör hälften av frågorna var. Vi har olika musiksmak och strävar efter att täcka in så många olika musikstilar som möjligt i varje quiz, säger Clarence Krusell. 

 Det är uppenbart kluriga hjärnor som har skapat frågorna och det är inte bara musikfrågor som gäller, trots att det kallas musikquiz. Till exempel kan låten "Radio Gaga" spelas och sedan kommer frågan: Hur hög är Follingbomasten? Tre alternativ ges så det går bra att gissa. 

Artikelbild

| Quizgeneralerna Clarence Krusell och Ulf Hedberg inleder juni månads quiz.

Du ska inte behöva vara musiknörd för att kunna vara med säger Clarence Krusell. 

Merparten av musiken som spelas kommer i digital form, men tre eller fyra låtar levereras live. I början var Ulf Hedberg själv med sin gitarr som ackompanjemang, men på de senaste quizen uppträder husbandet The Quiz Group, bestående av Ulf Hedberg på sång och kontrabas, Finn Engström på gitarr och munspel samt Valter Möllerström på trummor. När jag besökte frågesporten var det 21 tävlande lag, några för första gången och många som har varit med flera gånger förut. Ett lag, som har varit med alla gånger är "Änglarna" som består av Peo Edberg, Inger Edberg och Esso Eriksson.

Artikelbild

| Esso Eriksson, Peo Edberg och Inger Edberg tar det lugnt i pausen.

  Det är jättekul och lättsamt. Så skall det vara, annars blir det för proffsigt, säger Inger Edberg. 

Nästa tillfälle blir en specialare, då de två quizgeneralerna har semester och sommarvikarie blir Artur Ringart som ska köra ett speciellt sommarquiz där han själv väljer musik och skriver frågorna. 2 augusti klockan 19 är det dags.  Och för den som undrar: Follingbomasten är 260 meter hög, bin tillhör ordningen steklar och det finns nio länsvägar på Gotland.