Under helgen firas internationella fyrdagen och på Gotland har nio fyrar visats upp för allmänheten. Förutom Stenkyrkehuk är det Gotska Sandön, Fårö, Bungeör, östergarnsholms västra fyrar, Grynge gamla ensfyrar, Stora Karlsö, När och Hoburg. Fyrdagen, tredje söndagen i augusti, har firats årligen sedan 2002.

Björn Olofsson är medlem i Svenska fyrsällskapet och ansvarar för att fyren i Stenkyrkehus är öppen i dag.

– Det har varit fullt! Det har varit cirka 120-130 personer här under de två första timmarna, säger han och förklarar att det är väldigt många fler än tidigare år.

Artikelbild

| Fyrområdet, med fyrmästarbostad, uthus, bagarstuga med mera, är privatägt sedan 1960-talet.

Fyren är mycket svår att hitta eftersom den ligger på en privat tomt. Fyrmästarbostaden och tomten såldes när fyren blev elektrisk och avbemannades 1960. Björn Olofsson tror att det är tack vare en artikel i Gotlands Allehanda igår sedan som så många lyckats hitta hit den här dagen.

På vägen upp i fyren möter vi familjen Runeborg, pappa Martin och systrarna Ingrid, Sonja och Ava.

Ingrid och Sonja tycker att fyren är fin och att det är högt upp, men inte att det är läskigt att titta ut.

– Det var roligt för man hade så bra utsikt däruppe där lampan blinkar, säger Ingrid Runeborg som är äldst av systrarna.

Artikelbild

| Aliha Ström väljer att kika på utsikten från trappan. Hon vågar inte gå upp på avsatsen kring linsapparaten.

Ute på fyren finns en upphöjd avsats som löper runt fyrljusets glas. Här har Ragnvald och Jonas Ström slagit sig ner. De njuter av utsikten över kusten och den ljumma vinden. De visste inte att fyren fanns här tidigare och har inte besökt internationella fyrdagen tidigare.

– Sånt som händer bara en gång om året missar man så lätt. De behöver lite besökare och uppskattning så att fyrarna får finnas kvar, säger Jonas Ström.

Artikelbild

| Aliha Ström väljer att kika på utsikten från trappan. Hon vågar inte gå upp på avsatsen kring linsapparaten.

Björn Olofsson har ett särskilt förhållande till Stenkyrkehuks fyr.

– Mina föräldrar hade en stuga i närheten så jag sprang mycket här som barn.