Polismästare Johan Grenfors inledde med att förklara att polisen kallades till Brucebo med anledning av att en person blivit skjuten. Vid 22-tiden i samband med gripandet av den misstänkte gärningsmannen blev polisen själv beskjuten.
– Därmed var polisen nödsakad att besvara beskjutningen. I det här laget skadades gärningsmannen och fördes till lasarett i Visby, sa Johan Grenfors och tillade:
- Vi inom polisen vill lösa ärenden utan att använda våld. Vi tycker det är tragiskt och tråkigt när det går så långt att vi blir tvungna att använda oss av skjutvapen.

Kriminalkommisarie Fredrik Persson tog vid:
– Mannen var anhållen i sin utevaro efter beslut av vice chefsåklagaren och greps och fördes till lasarettet. Han är skottskadad i bröstet och i benet, och den senaste rapporten säger att det inte är livshotande. Vi har inte kunnat höra honom än och han är bevakad av polispersonal på lasarettet.

När det gäller det skottskadade offret är han hörd av polisen. Skotten tog i ryggen och skadade bröstkorgen och en kula träffade ena handen. Hans allmäntillstånd beskrivs som icke livshotande.

Artikelbild

| Åklagare Susanne Wihlborg ska senast torsdag klockan 12 besluta om mannen ska vara fortsatt anhållen.

Platsen vid Brucebo är avspärrad och en teknisk undersökning är påbörjad.
– Vi håller givetvis förhör med alla inblandade. Som jag ser det är vi bara en kort bit in i utredningen, sa Fredrik Persson.

Ett vapen i beslag
Polisen har tagit ett handeldvapen i beslag. Detta precicerades inte närmare än som ”pistol eller revolver”. Det är inte känt om den misstänkte har vapenlicens. Det är heller inte känt om mannen är straffad tidigare.

Kommenderingschef Magnus Holmén beskrev insatsen som ”defensiv”.
– Jag beslutade att säkra de tre personerna på balkongen. När polisen kom till platsen visste vi inget om omständigheterna. Vi visste att en person var skjuten, men hur många fanns i huset och vilka vapen? Vår strategi var därför att inte gå in i byggnaden, att inte agera och konfrontera, sa Magnus Holmén.

Gärningsmannen började skjuta
Vid 22-tiden visade sig den misstänkte gärningsmannen på baksidan av huset, mot havet till. Polisen skrek då att han skulle lägga ner vapnet.
Det gjorde han inte utan sköt mot polisen varvid polisen sköt tillbaka.
– Tanken var att ingripandet skulle utan att någon ytterligare person skulle komma till skada, inflikade Fredrik Persson och bekräftade att gärningsmannen skjutit ”fler än ett skott” mot polisen, men att ingen därvid skadats.

Lång väntan

Händelseförloppet för de tre personer som flytt till husets balkong blev utdraget. De befann sig där från klockan 14 till 21 – och enligt polisen är det inte klarlagt att gärningsmannen ens visste om att de befann sig där. De tre fick under måndagskvällen stödsamtal av kommunens kristeam.

Att räddningsaktionen drog ut på tiden förklarade kommenderingschef Magnus Holmén med att han inväntade den nationella insatsstyrka som tillkallats.
– Vår avsikt var att få ner de tre i säkert skick. Det gick ganska snabbt med hjälp av stege och strax därefter kom gärningsmannen ut.

Artikelbild

| Fr. v. Magnus Holmén,kommenderingschef, Susanne Wihlborg, vice chefsåklagare, Fredrik Persson, kriminalinspektör, Johan Grenfors, polismästare och polisens informationsansvarige Dan Paulsen.