I juli 2009 grep polisen tre personer misstänkta för miljöbrott, varav en var vd:n Yngve Andersson. Företaget ska ha släppt ut otillåtna bekämpningsmedel.

Efter det har företagets omsättning sjunkit markant.

- Generellt har företaget lidit stor skada efter det inträffade, de certifikat vi förlorade har vi jobbat hårt för att återfå och lyckats med, säger Karin Andersson, vice vd i Ryftes.


Lämnade Ryftes
En av de kunder som valde att lämna Ryftes efter den misstänkta miljöskandalen var det ledande grossistföretaget Grönsakshallen Sorunda.

- Vi gjorde det dagen efter som det blev känt. Vi sa att vi inte kan fortsätta att jobba för ett företag som misstänks för miljöbrott och dessutom har profilerat sig som miljövänligt, säger Gunnar Netz vd för Grönsakshallen Sorunda.

Företaget har däremot inte slutat att handla grönsaker från Gotland. Tvärtom är det en marknad som utökats, men de har i dag hittat andra leverantör eller skrivit egna avtal med odlare som tidigare sålde genom Ryftes.


20 miljoner mindre
Karin Andersson, Ryftes, vill inte kommentera hur enskilda kunder valt att göra eller om fler kunder har sagt upp sina avtal med företaget.

Men att omsättningen har sjunkit från närmare 114 miljoner kronor år 2008 till 86 miljoner 2010 är ett faktum.

Enligt Karin Andersson beror det ekonomiska tappet inte bara på det misstänkta miljöbrottet utan även på väderförhållanden som resulterat i förlorad skörd och pressade priser på rotfrukter.

I dag inleds alltså rättegången som beräknas ta tio dagar. Åklagaren kräver att Ryftes Grönsaker AB får en företagsbot om tre miljoner kronor.

Karin Andersson vill inte spekulera i domen, men säger:

- Vi ser fram emot rättegången och kommer att göra vad som står i vår makt för att visa för domstolen att företaget och vår vd inte varit delaktiga i det som skett.

Om Grönsakshallen Sorunda kommer att göra nya affärer med Ryftes i framtiden återstår att se efter rättegången och domstolens beslut.

- När det här är över och man känner att det finns en seriös ledning i företaget kan vi vara intresserade igen, säger Gunnar Netz.