Jag har sagt det förr och det tål att upprepas: Mixerstaven är människans bästa vän.

Det är inte många köksapparater jag anser vara nödvändiga i mitt hem, men när mixerstaven börjar sjunga på sista versen drabbas jag av lätt panik. Den har räddat mig sååå många gånger.

Matberedare i all ära, men deärju lite bökiga. Man spiller och skvimpar, det är så många delar som ska diskas och det läcker till höger och vänster. Mixerstaven däremot, den lyder så fint och gör vad den ska utan att knota och kladda. Inte minst när det handlar om soppor.

Artikelbild

| Snabbsoppa med indiska smaker är en återkommande favorit. Ju mer kryddor, desto godare.

Enkelt med stavmixer

Kanhända är det tvärs emot alla konstens regler, men jag kör helt enkelt bara ned mixerstaven i kastrullen och drar på den tills jag uppnått önskad konsistens (man bör dock passa sig för om det är riktigt hett och stänker). Svårare än så behöver det inte vara att åstadkomma en läckert krämig vardagssoppa.

I själva kastrullen kan du i princip lägga i vad som helst och låta det kokas lagom mjukt för att mixas. Ett av mina små tjuvknep är att mixa en del av soppans innehåll och sedan låta resten koka klart i purén. På så sätt får du både krämighet, konsistens och extra mycket smak.

Billiga råvaror

Artikelbild

| Kvick kikärtssoppa som smakar som en italiensk variant av svensk ärtsoppa.

Sedan är det fritt fram att pimpa med lite crunch, en klutt smaksatt kräm, färska örter eller riven parmesan – beroende vad du har hemma och vad som passar till just din soppa.

Här får du några av mina personliga favoriter som jag ofta tar till när det är ont om tid och inspiration. Dessutom kokas de på billiga råvaror och går att göra helt vegetariska, till och med veganska om man så vill. Mättar gör de garanterat.

Artikelbild

| Den här pigga morotssoppan lyser upp i vintermörkret.

Använd recepten som utgångspunkt och smaksätt efter eget sinne. Ju fler kockar desto godare soppa!