São Paulo kan beskrivas som Sydamerikas affärscentrum. Stora delar av Brasiliens industri, liksom handel och finanser är koncentrerade här, men också tv- och filmskapande. Med sina tolv miljoner invånare är staden en jättelik koloss, fylld av bilköer och skarpa kontraster mellan överflöd och djup fattigdom. Här finns också en stor mix av kulturer.

São Paulo är en stad som välkomnar alla, en plats där människor arbetar väldigt hårt, men också vet hur man har roligt och njuter av livet. Den gastronomiska scenen är helt fantastisk och det finns ett nattliv som passar alla åldrar och smaker, säger Andressa Jurkovich Pelachi.

Utomhusliv

Artikelbild

| São Paulo är en stad med skarpa kontraster. Med sina tolv miljoner invånare är det en av världens största städer.

Andressa är född och uppvuxen i den kosmopolitiska staden, men bor sedan fyra år tillbaka i Los Angeles där hon jobbar med film- och tv-produktioner.

En av de vackraste platserna i São Paulo är Parque do Ibirapuera. Där finns sjöar och fina skulpturer, folk tränar och promenerar med sina hundar och det är också här man hittar den internationella konstbiennalen. Det är en plats där väldigt viktiga konstutställningar äger rum, säger Andressa Jurkovich Pelachi och tillägger:
Den botaniska trädgården är en underbar plats att besöka. Den ligger i Ipiranga-parken och sträcker sig över 164 hektar.

Stora skillnader

Artikelbild

| Malin Håkanson Teles rekommenderar ett besök på konstmuseet Pinacoteca do Estado.

Svenskan Malin Håkansson Teles har bott i São Paulo sedan år 2011. Hon jobbar som kommunikatör på det norska företaget Eggs design.

São Paulo är en stad med enorma kontraster mellan rika och fattiga, modernt och gammalt. Den präglas av lyxiga lägenhetskomplex, tjusiga shoppingcenter samt favelor och hemlösa, allt på samma gång, säger hon.
Artikelbild

| "São Paulo är en väldigt speciell stad i ett speciellt land. Det är en stad med enorma kontraster mellan rika och fattiga, mellan modernt och gammalt", säger Malin Håkansson Teles.

Många paulistanos är mycket ambitiösa när det kommer till jobb och karriär, man arbetar långa dagar och staden har flera stora affärsdistrikt där pulsen är enormt hög.

Malin Håkansson Teles bor här med sin brasilianske man och deras dotter. Efter nio år i staden har hon hittat en rad smultronställen.

Artikelbild

| "São Paulo är en enorm stad, både till ytan och till antalet invånare. Trots det träffar man ganska ofta på folk man känner", säger Malin Håkansson Teles, som bor här sedan nio år tillbaka. Här tillsammans med dottern Nora och maken Rodrigo Teles i utsiktstornet i byggnaden Sesc Paulista.

En av mina favoritaktiviteter är att spatsera längs huvudavenyn, Avenida Paulista, en söndagseftermiddag. Då stängs hela gatan av för biltrafik och kantas av musikanter, food trucks och försäljare. Man kan även gå upp i ett utsiktstorn i en byggnad som heter Sesc Paulista, det är gratis och man får en fantastisk vy.

Sunt förnuft

Artikelbild

| "Jag tror att bästa tiden att besöka staden är på våren, då är vädret varken för varmt eller för kallt och det regnar inte speciellt mycket. Men det beror förstås på vilket väder man gillar", säger Andressa Jurkovich Pelachi, som är född och uppvuxen i staden.

Som många städer med växtvärk har också São Paulo tuffa utmaningar, däribland fattigdom, trängsel, trafikkaos och miljöproblem.

Är man här som turist tycker jag framför allt att man ska tänka på att vara respektfull. Åk inte ut till favelor av ren nyfikenhet, fattiga människor är inte en turistattraktion. Var försiktig med värdesaker, undvik områden som beskrivs som osäkra och åk aldrig i en icke-licensierad taxi, säger Malin.

Ett barmecka

Och om storstadslivets hektiska tempo blir övermäktigt rekommenderar hon en tur till Represa Guarapiranga.

Det är en stor vattenreservoar i södra delen av stan, där man kan åka vattenskidor, wakeboard eller till och med segla.

För den som vill lyssna på bra musik, äta god mat och flirta lite – eller mycket, beskriver Andressa Vila Madalena som ett "måste".

Det är stans mest bohemiska område. Här hittar du hundratals barer för alla smakinriktningar.

Malins tips till besökaren:

+ Vila Madalena är ett område fullspäckat med hippa restauranger, kaféer, barer och nattklubbar.

+ På gatan Beco do Batman finns fantastisk graffitikonst.

+ Konstmuseerna Masp, Pinacoteca de Estado och Arte Moderna är värda ett besök, liksom Museu Afrobrasileiro.

+ På det biologiska institutet, Instituto Biologico, kan man uppleva kaffeodling mitt i staden.

+ I området Jardins finns otaliga bra restauranger. Fogo de Chão är ett klassiskt brasilianskt stekhus, Aragon har Medelhavsmat, Kouzina grekiskt och Sancho bar y tapas spanskt.