Ett vanligt fel vi gör i dagens moderna kök är att fixera oss vid filén. Oavsett om det handlar om oxfilé eller bröstfilé. Det är faktiskt inte det minsta modernt längre. För om vi nu envisas med att fortsätta äta kött gäller det att utnyttja vår miljöpåverkan så långt det bara går. Använd hela djuret, inte bara det som anses fint – men som i själva verket ofta är det som smakar minst.

Ben, klubba eller filé

Ett enkelt och smidigt sätt att vända det beteendet är just kycklinglår. Det är både billigare och bättre kött ur många aspekter. Det smakar mer än bröstfilé, håller sig saftigare och är dessutom ett vettigt sätt att se till att resten av kycklingen inte går till spillo. Faktum är dessutom att det vita köttet är det som är lättast att översteka och svårast att få riktigt bra.

Artikelbild

| Kycklinglår får smak av citron, vitlök och kapris i den här goda och lättlagade rätten.

I vissa sammanhang heter det kycklingben, i andra kycklingklubbor eller lårfilé. Oavsett vilket du föredrar så gör du ett smart val. Låter man benet sitta kvar under tillagning ger det dessutom extra smak. I vissa rätter, som till exempel grytor, kan dock lårfilé utan ben vara ett fiffigare alternativ som ändå inte riskerar att bli torrt. Själv köper jag alltid svensk kyckling och föreslår att du gör det samma.

Nogrann med hygienen

Kycklinglår eller kycklingklubbor bör ha en innertemperatur av 80–82 grader intill benet, medan lårfilé utan ben bör komma upp i 72 grader när den är färdig. Som alltid gäller det att vara noggrann med hygienen när du tillagar rå kyckling. Tvätta händerna ordentligt och se till att köttet är genomstekt, det vill säga att vätskan är helt genomskinlig och inte rosafärgad när du gör ett snitt i köttet. Diska skärbräda och kniv väldigt noga i hett vatten direkt efter användning så att du inte råkar använda dem till något annat av bara farten.

I dag bjuder jag på några av mina middagsfavoriter med kycklinglår. Hoppas det ska smaka fågel!