Tre personer blev kvar i byggnaden och höll sig dolda för gärningsmannen på en av husets balkonger i sju timmar.
Sent på måndagskvällen gjorde sig polisen beredd att storma fastigheten. Mannen kom ut ur huset och efter det uppstod det skottlossning.
Det var två minuter före två på måndagseftermiddagen som polisen fick larm om skottlossningen i ett hus vid Brucebo. Gärningsmannen och ytterligare sex personer fanns i byggnaden.

Lyckades fly
Gärningsmannen hade då skjutit flera skott mot flera personer som fanns inne i byggnaden. En man skadades allvarligt men lyckades fly ur huset tillsammans med ytterligare två personer.
En kvinna uppges också ha träffats av ett skott, men skadades lindrigt. Den tredje personen klarade sig oskadd.
Den allvarligt skadade mannen blev kvar utanför fastigheten i ungefär en timme innan ambulanspersonal, med polisens hjälp, kunde hämta honom. Han fördes till Visby lasarett. Enligt polisen är hans skador inte livshotade och läget är stabilt.

Insatsstyrkan flögs ned
Kvinnan fördes också till Visby lasarett där man kunde kostatera att hon fått lindriga skador. Den tredje mannen som lyckades fly, klarade sig oskadd.
Gärningsmannen anhölls i sin utevaro, några timmar efter händelsen, på sannolika skäl misstänkt för mordförsök.
Ett omfattande räddningspådrag med förstärkning från fastlandet arbetade från två på eftermiddagen med att rädda de tre personer som fanns kvar i huset.
Nationella insatsstyrekan från Stockholm flögs ner och arbetade tillsammans med Gotlandspolisens insatsstyrka.
Det var minst 20 poliser samtidigt som Gotland alla ambulanser fanns på plats och all personal i tjänst på Visby räddningstjänst.

Polisen öppnade eld
De tre personer som fanns kvar hade gått ut på en balkong och höll sig gömda för gärningsmannen där. Under sju timmar satt de fast där innan de kunde evakueras. De var nerkylda efter alla timmar utomhus, men oskadda.
När klockan var strax efter 22 gjorde polisen ett fritagningsförsök. Mannen kom ut frivilligt och hade ett vapen i handen.
Polisen öppnade eld och träffade mannen i bröstet och på två ställen på benen.
Mannen fördes i ambulans till Visby lasarett och var då vid liv. I samband med detta hördes flera skott och mannen blev liggande på marken. Han var vid liv och fördes i ambulans till Visby lasarett.

Kriscentrum
Under kvällen öppnade Röda Korset bygdegården i Väskinde och bjöd alla boende som inte kunde ta sig hem till sina hus på fika.
Domkyrkan hade också öppnat ett kriscentrum för folk som ville prata om händelsen.