Inte heller på Gotland vill man längre se kroggäster spruta champagne på varandra. Varken under den så kallade "Stockholmsveckan" som infaller nästa vecka, eller under någon annan vecka. Böter och indraget tillståndet kan bli följden för de etablissemang som inte följer alkohollagen.
Detta har fått Kallbadhusets ägare Tobias Larsson att protestera hos landshövdingen, skriver Dagens Industri.
"Champagne är en del av kulturen kring Stockholmsveckan och ett sprutförbud innebär att han inte kan sälja någon alls eftersom han inte kan garantera att en och annan kork flyger i vädret.", skriver tidningen.

Bara positivt
Men i Båstad, där festfolket startar turnén vilken efter Visby avslutas på Rivieran, är det nu tredje året sedan sprutförbud infördes. Och Fredrik Strebel, ansvarig för Pepe´s bodega, har bara positiva erfarenheter av förbudet.
- Vi har bättre gäster och trevligare stämning. Gästerna blir själva sura nu om någon sprutar champagne. De gånger vi ändå haft problem har varit på After beachen.
Förbudet i Båstad har inte äventyrat försäljningen av champagne. Tvärtom säljer Pepe´s bodega mer av den varan nu.
Gästerna är informerade om sprutförbudet. Den som ändå sprutar får en tillsägelse, och sköter man sig ändå inte får man lämna stället.
- Det kanske är en lite annan sak på "Kallis" än här, i och för sig. Men jag tror inte att det kommer att vara så mycket diskussioner när förbudet är igång, menar Fredrik Strebel.

Följa lagen
Landshövding Cecilia Schelin Seidegård kallar det inte protester, men bekräftar att hon haft samtal med Tobias Larsson om sprutförbudet.
- Att spruta champagne på varandra är inte förenligt med alkohollagen. Men jag har respekt för Tobbes åsikter och upplever att respekten är ömsesidig.
Landshövdingen understyrker att hon inte på något sätt vill sätta käppar i hjulet för "Kallis". Tvärtom hoppas hon att alkohollagen efterlevs så att verksamheten där kan fortsätta.
Men hon är också tydlig med vikten av att visa ungdomarna hur man uppför sig, inte minst med tanke på den senaste tidens rapporter om att unga dricker allt mer alkohol.

Gillar Kallis
Hon är övertygad om att "Kallis" trots sprutförbudet kan sköta champagneförsäljningen utan att få problem. Cecilia Schelin Seidegård var själv på "Kallis" med sina söner och några vänner nyligen.
- Allt jag såg var jättetrevligt, och ungdomarna tyckte att det var häftigt och fint. Jag är positiv till allt utom champagnesprutandet. Stället behövs, inte minst för att locka hit ungdomar.
Gotlands Allehanda har förgäves sökt Tobbe Larsson för en kommentar.