Musikalstjärnan Philip Jalmelid är lång, smal och har intensiva, bruna ögon. Men det har tecknaren som gjort den stora annonsen vid Norrlandsoperan missat. Där är ögonen blå.
Men Jets-tuffingen Tony i musikalen "West Side Story", som sedan början av mars gått för välbesökta hus i Umeå, har definitivt bruna ögon.
Tony som blir förälskad i Puerto Rico-gänget Sharks ledares syster Maria. Och så följer en Romeo och Julia-historia, som naturligtvis slutar med ond bråd död.
50-talets slagdängor från Leonard Bernsteins musikal om gängbråken på Manhattan ljuder oförskämt moderna i Norrlandsoperans lokal. Till det kommer en futuristisk färgsprakande dekor och moderna trasjeans som placeras oss direkt i nutid.
Massor med folk på scenen, energiska streetdansare och så Norrlandsoperans symfoniorkester.

Trött på all snö
I Umeå har Philip Jalmelid bott i en lägenhet ett stenkast från Operan.
Han har trivts bra, men är ordentligt trött på all snö. Men på måndag är han hemma på Gotland igen, för i morgon, söndag, är det allra sista föreställningen på Norrlandsoperan.
Philip Jalmelid håller på att skapa sig ett namn inom den svenska musikalvärlden, det går bra för honom. Efter att ha utbildat sig under flera år, bland annat vid Teaterhögskolan i Göteborg, har han medverkat i Värmlandsoperans uppsättning av Sunset Boulevard och i Malmöoperans omsusade föreställning Jesus Christ Superstar med Ola Salo.
Nu har han gjort huvudrollsdebut i Umeå. Och nya engagemang väntar de närmaste åren.
Men Philip Jalmelid är sångaren som gått baklänges in i showbranschen.
Att sjunga har han alltid gillat, men tanken på artistlivet skrämde honom länge. Han ville inte bli en kändis.
- Det fanns en risk för att folk skulle känna igen mig, att jag inte fick vara i fred. Jag vill ju bara ha roligt när jag sjunger!
Därför ägnade han sig åt andra saker. Gick treårig fordonsteknisk utbildning i Visby och jobbade en tid vid Bilcity.
Men så kom den där dagen 2003 när hans kompis flickvän Mari Björklund skickade in en anmälan till Tiljans talanger. Hon tyckte ju att Philip var så bra på att sjunga!
Och han vann förstås, med "Anthem", ur Chess.
- Jag hade inte fattat hur stor Tommy Körbergs Anthem egentligen var, annars hade jag väl inte vågat... Gensvaret från publiken blev enormt .
- Jag var 21 år och det var definitivt ett av de allra bästa framträdanden jag någonsin gjort!
Han säger att han har bra öra för röster och hoppas via juryarbetet för Tiljans talanger kunna hjälpa fram nya begåvningar.
- Det gäller att behålla det unika hos personen.
Jag har själv lyckats med det, men det skedde inte ostraffat.
Han säger att det finns sångpedagoger som förstör röster hos sina elever. Själv har han ibland tvingats byta pedagog, för att få sjunga på sitt sätt.
- Man ska följa sin egen instinkt. Pedagoger kan lära mig använda verktygen men det är bara jag själv som kan lära mig att sjunga.
Han ogillar därför djupt tv-program som "Idol" och "Jakten på Julia". Han tycker de är grymma, i betydelsen elaka. Men han sökte faktiskt till "Fame Factory", en gång.

Hade scenskräck
- Men Bert (Karlsson) tyckte jag var för dålig... Som framgår har Philip en stark integritet. Han hade scenskräck i början och var sin egen hårdaste kritiker. Nu har rollerna lärt honom en del om honom själv.
- Att spela teater är den bästa terapin. Skådespeleriet handlar om att våga vara sig själv på scenen.
Nu börjar han alltså bli känd i den "lilla musikalvärlden". Men den handlar inte om lyx, premiärer och massor med pengar.
- Det är fattigt yrke, men samtidigt världens roligaste!
I sommar hoppas Philip få lite tid hemma med sina gamla kompisar. Och han skulle mycket gärna spela teater i höst på Gotland. Han säger att Thomas Sundström skrivit musik till Strindbergs "Fordringsägaren" och han vill gärna göra huvudrollen i det spelet.
- Det vore roligt att få göra något på Gotland också!

Är uppbokad
Men sedan är han uppbokad. Han har en roll i musikalen "Hair" på Stadsteatern i Stockholm första halvan av 2011 och därefter spelar han med i "Les Miserables" på Malmöoperan. För 2012 hoppas han få en roll i den uppsättning av "Kristina från Duvemåla" som är planerad att sättas upp i Helsingfors.
- Karl Oskar är drömrollen för mig! Jag har skrivit till Björn och Benny för att ansöka om en roll.
Philip är i dag 28 år och singel. Att träffa någon som kan leva bohemliv ihop med honom är inte lätt, tror han.
- Men just nu är det jobbet som är det allra viktigaste för mig.
Och på frågan om han tackat Mari för att hon skickade in den där anmälan till Tiljans 2003 svarar han att det har han gjort.
Flera gånger.