– Vad gör ni här ute på vinterhalvåret egentligen? 

Frågan är inte helt obekant för oss som bor på Österganslandet året runt. Knappt har lugnet lagt sig efter en intensiv sommar förrän turnésäsongen med öns teater- och musiksällskap drar igång, filmer visas och en och annan höstutflykt hinns med. Höstens alla traditionella fester står givetvis också för dörren. Kort efter att lammskallefesten är avklarad stundar den lokala Oktoberfesten som fått fäste i bygden. I år var det året runt-öppna Café Skolhuset, Östergarn, med driftiga Eva Östman och Niina Tasbas som höll i trådarna tillsammans med Östergarn-Gammelgarns hembygdsförening. 

 – Det är Eva och Niina på Skolhuset som har lagat all maten med inspiration från mamma Ursula, säger Maja Östman som varit med och arrangerat festen. 

Artikelbild

| Ursula Östman, Östergarn, känner sig som hemma. Här tillsammans med Lasse Levin.

Ursula Östman är ursprungligen från Stuttgart i södra Tyskland, drygt 20 mil från Oktoberfestens huvudstad München. 

– Förutom att mamma varit inspirationskällan till menyn var hon också med och bakade Prätzlen (Bretzel), ett slags salta kringlor som är ett måste ett sådant här tillfälle, förklarar Maja Östman. 

Till Östergarn hittade Oktoberfesten för ett antal år sedan och den 25 oktober var det dags för årets upplaga. Pyntad i höstens alla färger stod det renoverade hönshuset på Rodre, Östergarn-Gammelgarns hembygdförenings hembygdsgård, uppdukat med en genuint generös bayersk buffé. Till efterrätt serverades inte oväntat Apfelstrudel och för livemusiken stod det lokala bandet Handsome Molly. 

– Ja, vi är några ”Östermänningar” som gillar mat och traditioner, säger Maja Östman med en blinkning till kusinerna Simon, Anton och Jacob Östman som världsvant skötte baren. 

Artikelbild

| Tre generationer "Östermänningar" tillika östergänningar: Ursula, Simon, Mats, Anton, Eva, Maja och Jacob Östman.

 Med tanke på att flera av de inblandade i förberedelserna för den här kvällen har sina rötter i södra Tyskland ligger det nära till hands att få till det där lilla extra en sådan här kväll. Flertalet gäster var klädda i Dirndl och Lederhosen. Även om Maja Östman kvällen till ära inte var ensam om att bära den traditionella sydtyska klänningen hade hon kanske plagget med mest historia. 

 – Det är min mormors klänning och mamma Ursula har också haft den. Nu 60 år senare är det min tur att ta hand om den, säger Maja Östman stolt. 

Artikelbild

| Guten Appetit, maten på faten smakade gott.

Det går inte att ta miste på stämningen på årets fest. Knappt hinner dock maten kallna förrän det är dags för japansk buffé i Café Skolhuset. Hela världen tycks få plats i den här socknen.