Logga in

Så har lasarettet förändrats –  SE BILDERNA

2GAMLA BILDEN Visby lasarett fyller 114 år i år, och har genom tiderna haft många olika skepnader. Från pampigt "sagoslott" till modernt centrum för sjukvård. Vi har samlat ett axplock av bilder på lasarettet från 1900-talet.

Lasarettet vid Strandgärdet invigdes 1903 efter att tidigare ha funnits på Norra Kyrkogatan där Visby stift i dag ligger.

Gamla bilder skvallrar om att tidens mode alltid speglats i lasarettets arkitektur. Från att i början av 1900-talet nästan ha liknat ett slott med trappgavlar till att i dag vara ett modernt akutsjukhus med strama linjer jämfört med för hundra år sedan. Det röda teglet har alltid funnits med, och när man tittar på gamla bilder visar det sig också att många villor och byggnader jämnats med marken när lasarettet byggts ut genom åren.

De allra äldsta delarna av lasarettet är i dag inbyggda i den nuvarande byggnaden och tittar man noga kan man också se spår av dem inuti och utanför lasarettet.

Artikelbild

| Lasarettet omkring 1915.

Sitt nuvarande utseende fick lasarettet under 1990-talet. 1996 nyinvigdes sjukhuset efter en stor ombyggnad i flera etapper.

Har du fler minnen eller bilder från Visby lasarett? Dela gärna med dig här!

Läs mer om Gamla bilden och se fler bilder i vårt bildspel>>