ROT-avdrag med fällor

En miljon svenskar beräknas renovera sina hem den här sommaren. Hälften av dem utnyttjar ROT-avdraget.Men det finns fällor som både husägare och hantverkare måste undvika efter regeländringen den 1 juli.

FULLT DRAG. Nu efter semestrarna tar byggverksamheten fart igen,                       underblåst av det så kallade ROT-avdraget. Johnny Andersson på Murarfirma K. Johansson isolerar och putsar om en villa i södra Visby.

FULLT DRAG. Nu efter semestrarna tar byggverksamheten fart igen, underblåst av det så kallade ROT-avdraget. Johnny Andersson på Murarfirma K. Johansson isolerar och putsar om en villa i södra Visby.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2009-08-12 04:00
- ROT-avdraget gjorde att vi kom i gång med jobbet. Men det avgörande var inte att vi får avdraget direkt.
Det säger Sam Björk, som tillsammans med hustrun Helena Björk låter isolera och putsa om sin villa i södra Visby.
- Vi hade pratat om det i flera år, och till och med tagit in offerter på jobbet, så när ROT-avdraget återinfördes i slutet av förra året tyckte vi att det var dags att göra slag i saken, säger Sam Björk.
Eftersom paret äger huset tillsammans får de göra husavdrag, som det numera heter, båda två. Det innebär att jobbet blir 100 000 kronor billigare.
Och nu efter den 1 juli får de den summan direkt, genom att byggfirman minskar fakturan med motsvarande belopp. Det får företaget i stället ut från Skatteverket.

Ett system med fällor
Det här nya systemet, som kallas fakturamodellen, ersätter den gamla ordningen som innebar att kunden gjorde avdrag i deklarationen och fick tillbaka pengarna från Skatteverket - fast då först året efter renoveringen.
Men systemet innehåller många fällor för både husägare/kunder och byggare/leverantörer.
För husägarna handlar det främst om risken att åka på kvarskatt, det vill säga att man tvingas betala en högre skatt året efter.
Det kan normalt finnas två anledningar till det.
Den ena är att man utnyttjat husavdrag hos flera byggare/leverantörer, och att den sammanlagda summan är högre än vad den får vara.
Skatteverket försöker ha kontroll på att det inte sker och stoppa utbetalningar till leverantörer i tid, men kontrollen är inte heltäckande. Om utbetalningarna blir för stora kräver Skatteverket kunden på pengarna och inte leverantörerna.
Den andra är att kunden har för liten inkomst och/eller för stora andra avdrag så att husavdraget är större än vad man ändå skulle ha varit tvungen att betala i skatt.
Det kan Skatteverket inte kontrollera i förväg och det är kundens eget ansvar att göra en beräkning av vilken skatt man kan förväntas få.
För både kunder och leverantörer handlar det också om att förvissa sig om att jobbet som utförs verkligen berättigar till avdrag. Om det inte gör det blir det ingen utbetalning från Skatteverket till leverantören, som sedan får kräva kunden på pengarna i stället.

Bättre ute på fältet
Samma sak händer om kunden redan har utnyttjat sitt avdrag. Då stoppar Skatteverket utbetalningen, och leverantören får i stället gå tillbaka till kunden och kräva denne på resterande belopp.
- Fakturamodellen är en lottovinst för kunderna. Men vi som är småföretagare är ju inte så bra på det administrativa. Vi är bättre ute på fältet och göra vårt jobb, säger Kenta Johansson.
Han äger Murarfirma K. Johansson som utför jobbet på paret Björks hus, och han har fem anställda.
I går var han inne på Skatteverket i Visby för att kontrollera att hans första ansökan om utbetalning enligt det nya systemet var rätt ifylld.
Det var den inte riktigt.
- Vi har fått en börda till i stället för att få vårt jobb förenklat, tycker Kenta Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om