Vintermånaderna känns ofta långa och trista för trädgårdsentusiasterna. Naturen klär sig i en gråbrun skrud och de korta dagarna räknas i väntan på våren. Det blir mycket bläddrande i böcker, tidningar och gluttande på bloggar och Instagram för att drömma sig bort. Men det går faktiskt att hitta njutning och vackra arrangemang i trädgården även vintertid. I alla fall så länge inte alla träd och buskar täcks av meterdjup snö.

 Men även då kan det bildas spännande former på formklippta buskar av buxbom och häckar, säger Dan Rosenholm.

Han är trädgårdsskribent, fotograf och författare, och en som talar sig varm även för vinterträdgården.

Artikelbild

| Även om man inte vistas lika mycket i sin trädgård den kyliga årstiden, går det att vila ögonen på den inifrån sitt varma hus.

 Det finns gott om växter, träd och buskar som är vackra och intressanta även på vintern, säger han.

Han vet vad han talar om. Trädgård har varit hans och hans frus stora intresse i över 40 års tid. Det har resulterat i sju böcker, 2018 kom den senaste: ”Trädgårdshandbok för hopplösa lägen” (Norstedts).

 Just nu håller jag på att färdigställa ytterligare en. Temat är Frederick Law Olmsted – en spännande person som bland annat grundade Central Park i New York.

Året om

Artikelbild

| Bergbambu är en snabbväxande, tät, städsegrön sort och en riktig favorit för Dan Rosenholm.

För att utnyttja sin tomt året runt finns det några saker att tänka på och planera för.

 Formstarka träd, häckar och buskar är något att sträva efter. Vintergröna sorter som idegran och tujor lämpar sig bra, säger Dan Rosenholm.
Artikelbild

| De få starka färger som finns på vintern syns desto mer. Blåmes på en frostig gren med röda bär.

När det gäller träd kan man också tänka på att välja sorter som har särskilt uttrycksfulla stammar med mönster, glans eller färg.

 Koppar-, strimmlönn och himalayabjörk är alla exempel på otroligt fina vinterträd.
Artikelbild

| Hortensior som får stå kvar i rabatten är väldigt fina även på vintern.

Björkens kritvita näver lyser upp i mörkret och lönnarna har praktfulla färger och mönster på barken.

 Det är lämpligt att placera dem vid ingången till huset så att de verkligen syns, tipsar Dan.
Artikelbild

| Blommornas fröställningar är minst lika vackra som vid blomning när frosten hjälper till.

Hällar, natursten eller murar är andra inslag i trädgården som syns bättre och mer kommer till sin rätt under vintern. Inte minst på grund av de många färgskiftande mossor och lavar som växter på dem. Varför inte rikta extra uppmärksamhet mot dem med hjälp av strålkastare eller ljusslingor?

Återkommande

Artikelbild

| "Det finns gott om växter, träd och buskar som är vackra och intressanta även på vintern", säger trädgårdsskribenten och fotografen Dan Rosenholm.

Många perenner har underbara knoppar och fröställningar som går att beundra – bara man lämnar kvar dem över vintern.

 Det är verkligen en uppmaning: Låt växterna stå kvar i rabatten på hösten så att du får uppleva skönheten i frostiga fröställningar.
Artikelbild

| Dan Rosenholm är trädgårdsskribent och fotograf, dessutom lantmätare och doktor inom geografisk information.

Själva växterna får ofta en vacker rostbrun eller havrefärgad färg som blir extra stiliga när frosten klär in dem i iskristaller. Särskilt hortensior och funkior är tacksamma vinterprydnader. Till exempel den stora varianten som heter ’Big Daddy’ eller olika daggfunkior.

 Astilbe är en annan favorit. Den är praktfull året om och gillar att ha det ganska fuktigt. Det får avgöra var man placerar dem.
Artikelbild

| Den vita julrosen Helleborus niger är en vanlig vinterblommare.

Nummer ett bland de vintervackra växterna för Dan Rosenholm är dock bergbambu. Det är en snabbväxande, tät, städsegrön sort.

 Den är frodigt grön året om och framkallar ett vilsamt rassel när vinden går igenom det. Den passar perfekt mot faluröda stugor.