Det var ett gråmulet väder som mötte de 135 skyttarna fördelade på 12 patruller. Första dagen denna tävlingshelg var Ala-Gammelgarn skytteförening värd för ”fältskytte med mål på kända avstånd".  Rutinerade ideella krafter tog hand om sekretariatet och de sex skjutstationerna mellan Katthammarsvik och Färseviken i Östergarn. Förutom skjutledare behövs ett antal markörer som signalerar resultatet från tavlorna på mellan 175 och 600 meters avstånd från respektive skjutvall. Peter Östergren, Katthammarsvik, och ett tidigare SM-guld i fältskytte, var för dagen skjutledare på två stationer. Han berättar att arrangemanget utvecklats över åren. 

— Det har blivit större och större. Den svenska eliten brukar vara på plats och i tio år har evenemanget även ingått i ”Idrottens ö”, ett samarbete mellan idrottsrörelsen och besöksnäringen. Jag gissar att ett tjugotal deltagare är gotlänningar, resten kommer från övriga Sverige. 

Peter Östergren lägger, tillsammans med några ytterligare eldsjälar, ned ett enormt arbete på arrangemanget.

Artikelbild

| Yvonne Schmidt och Siv Schaerlund, Rosersbergs skytteförening i patrull nummer elva sköt fullt på fjärde stationen.

— Ja, en 70-80 timmar har det nog blivit bara för min del, säger Peter Östergren. 

In i det sista testar han tidtagaruret och radiokontakten med de tre skjutstationer han behöver hålla reda på. När tävlingen är igång går det i ett och det hinns inte med någon kafferast mellan patrullerna. Det är en blandad skara skyttar som tävlar i de olika klasserna. Skyttehelgen är samtidigt meriterande för kommande nordiska mästerskap och uttag till landslaget. Antalet äldre överstiger vida antalet unga, men en och annan är nybörjare inom fältskytte. Yvonne Schmidt och Siv Schaerlund från Upplands Väsby tävlar för Rosersbergs skytteförening. Båda har tränat fältskytte i drygt ett år och har varit med på ett fåtal tävlingar innan.

— Fältskytte är verkligen jättekul och det är roligt att komma hit och tävla, säger Siv Schaerlund. 

Jag sneglar i protokollet och ser att det går riktigt bra. Båda lämnar skjutstation nummer fyra med full pott och glada miner. När krutröken lagt sig samlas skjutpatruller och funktionärer vid Salteriet i Katthammarsvik. En bit mat, lite värme, resultat och samvaro hinns med innan en del av skyttarna ”ska göra stan”. Laget från Trosa-Vagnhärad berättar att de längtar till novemberhelgerna på Gotland. Några andra berättar att de stannar ett par extra dagar, bor på hotell, äter gott och gör en och annan utflykt. Det gamla skämtet ”skjuta och träffa vänner” verkar inte ligga så långt från sanningen. 

Artikelbild

| Skjutledare Peter Östergren ger klartecken vid vallen belägen nedanför Grogarnsberget.

—En viktig del de här dagarna är att få tillfälle att umgås, säger Leif Ingmansson, medarrangör och skytt från Klinte skyttegille.

 Tillsammans med Håkan Pettersson, Hoburgs skyttegille, plockar Leif fram resultatlistor inne på Salteriet som för dagen också fungerar som sekretariat.

Artikelbild

| Skyttar från Öland och Algutsrums skytteförening kollar vindförhållandena med hjälp av ett gammalt kassettband respektive påskfjäder.

—Trots att helgen är i november har vi aldrig ställt in men det har hänt att det varit ett jädra oväder både före och efter, konstaterar Leif Ingmansson.

Dag två vidtar Suderträffen med skytte på okänt avstånd och efterföljande prisutdelning på sydvästra Gotland. I mitten av april är det dags att ladda om för nya mästerskap då SM i fältskytte arrangeras på ön.

Artikelbild

| Eliten på plats. Dalmasen Olle Gabrielsson, Rommehed skytteförening, är på väg till station nummer fem.