1967 föddes Bysarna speedway och året därpå startade Gotlands svar på Åshöjdens BK.

1968 vann man division 3.

1969 vann man division 2.

Artikelbild

1970 vann man division 1 och var klart för allsvenskan (nuvarande elitserien).

Nu var man redo, men man var också tvungna att förstärka utifrån. Christer Löfqvist är det stora hemmahoppet och underbarnet som först vann individuellt JSM-guld och sedan burit Bysarna genom både division 3 och division 2. Nu behöver Löfqvist avlastning och då plockas englandsproffsen Sören Sjösten och Tommy Johansson in.

Det är i april 1971 vi landar. På stan börjar dekaler med ”Spola Kröken” på ploppa upp. Gula t-shirts och klistermärken från Systembolaget propagerar till allmänheten att sluta grogga. Östertull rivs för att bygga lägenheter. Runt 500 skolungdomar ockuperar området och blir med brutalt avvisade av polisen och ett klassiskt kvarter jämnas med marken.

På Röda kvarn har Jan Troells film ”Utvandrarna” premiär och Clint Eastwood gestaltar filmsnutarnas filmsnut i ”Dirty Harry”.Musikscenen presenteras på allvar inför vad som ska kallas ”skräckrock”. Ett band vid namn Alice Cooper har skapat sig ett rykte om sig att man dödar levande kycklingar på scenen och inom loppet av åtta månader släpper bandet två odödliga album ”Love it to death” och ”Killer”.

Artikelbild

Sören Sjösten

Bysarna hade ett hyfsat lag ändå för att vara nykomling med Löfqvist och Sjösten som ankare uppbackade av Tommy Johansson, Bernt Johansson, Torbjörn Karlsson, Bengt Olsson och Lasse Hultberg. När Svemo presenterade tävlingsprogrammet för allsvenskan förkunnades att den gotländska nykomlingen skulle inleda med tre bortafajter mot ligans tre främsta lag föregående säsong.

Tore Attlerud, lagledare kunde bara skaka på huvudet och konstatera.

Artikelbild

| Christer Löfqvist

– Ett lättare öppningsprogram kunde man önskat. Vi börjar mot 1970-års svensk--a mästare Kaparna och där räknar jag inte med någon poäng, säger han.

– Men jag tror att vi kan placera oss på övre halvan, så pass starkt är vårt lag, tillägger han.

Artikelbild

| Tommy Johansson

Premiären mot ett namnstarkt Kaparna på Ullevis svårkörda bana närmar sig. Kaparna vann storstilat SM-guld 1970 och hade fem poäng till godo på silvermedaljören Njudungarna från Vetlanda.

När Bysarna kom till Göteborg fick man veta att Kaparna kom till start utan ett av sina största affischnamn, men även med Ove Fundin utanför laget fanns slagkraft att avfärda en nykomling som avancerat snabbt genom seriesystemet.

Och någon gång skulle väl reaktionen komma i form av växtvärk för de kaxiga gotlänningarna.

När Bysarna förbereder sig för tävlingen på Ullevi är man en man kort. Tore Attlerud vankar nervöst fram och tillbaka i depån. Nyförvärvet Sören Sjösten hade kört för sin engelska klubb Bellevue kvällen före och var nu försenad.

Attlerud började förbereda sig på möjligheten att Sjösten inte ska hinna i tid. Han landar på Landvetter kort före matchstart och därefter är det gasen i botten mot Ullevi.

Premiären är en gotländsk sensation och historisk seger. Det spelar ingen roll att Kaparnas kapten Göte Nordin kör hem 14 poäng. Sören Sjösten kör i sin premiär i bysvästen in elva poäng och är den ende som sätter Nordin på plats i ett heat – det sista för att understryka segern.

Bysarna har en bredd som Kaparna saknar den här kvällen och kör som i trans och vinner med 42–36.

– Oj, oj, oj, säger Tore Attlerud och fortsätter:

– Det här var toppen. Det är faktiskt så att tårarna rinner lite grann.

Bysarna hade i sin allsvenska debut gjort det ingen trott och faktiskt kört över regerande mästarna Kaparna i dess egen oval.

Bysarna har en bra åldersspridning i truppen och segern mot Kaparna ger självförtroende.

– Våra nyförvärv har kommit in fint i gänget. Det är bra sammahållning och laganda, säger Tore Attlerud inför mötet med fjolårstvåan Njudungarna.

Bysarna följer upp premiärsegern med en ny imponerande bortaskalp – 42–36.

Nu är Bysarna det heta samtalsämnet i klubbstugorna runt omkring i landet, men det är bara början. Trots att bara två omgångar är körda vågar den annars så försiktige Tore Attlerud konstatera:

– Nu kan man börja tro på en mycket fin placering för oss, säger han men tillägger snabbt att mycket fortfarande kan hända.

Målsättningen är i första hand att etablera sig i allsvenskan.

Inför tredje omgången mot Getingarna är lagledaren pessimistisk.

– Jag tror att vi får stryk för Getingarna är så pass bra, säger han.

Getingarna befinner sig dock i en kris efter en segdragen konflikt med Stockholms stad gällande användandet av Gubbängens IP. Ljudvolymen anses för hög av grannarna och när Bysarna kommer till huvudstaden har Getingarna bara kört på sin egen hemmabana en gång.

Getingarna har vunnit sex guld under de senaste åtta åren och är en maktfaktor i svensk speedway. I laget finns toppförare som Leif Enecrona och Anders Michanek.

Det blir en jämn tävling, men gotlänningarna är proppade med självförtroende och vinner till slut med 40–38. 23-årige Lasse Hultberg hyllas efter sin fem poäng – något av ett allsvenskt genombrott för killen från Slåttergatan på Furulund.

Tre omgångar in i säsongen har Bysarna full pott och förutsättningarna är goda för en fin placering. Den gotländska publiken har ännu inte fått se speedwayundret som alla snackar om.

Första tävlingen på Motorstadion på Galgberget blir VM-kvaltävlingen den 1 maj. Klassiskt speedwaydatum och 3500 personer passerar vändkorsen. För de gotländska förarna går det åt troll i maskinerien.

– Det är ju alldeles förbannat det här. Första gången slocknade bara maskinen utan anledning och i tredje heatet brister tändningskabeln, vilket händer kanske en gång på hundra, fräser Tommy Johansson.

Med alla bysar utan Sören Sjösten ute kan Bysarna fokusera på allsvenskan. Starten har varit fenomenal och när Vargarna från Norrköping kommer på besök i hemmapremiären råder speedwayeufori på ön.

Age Franking, sportredaktör skriver bland annat: ”Folk har hastigt blivit motorbitna. Nu måste alla ut och se Bysarna”. 3000 personer vallfärdar till Galgberget och får se Vargarna utan Varg-Olle Nygren besegras med klara 47–31.

Bysarnas kompletta åkning talar för guld och det är inte bara topparna som levererar utan också sådana som junioren Lasse Hultberg, Bernt Johansson och lagets kanske jämnaste förare Torbjörn Karlsson.Söndagen den 23 maj tar Bysarna chansen att göra ett ryck mot guldet när Kaparna kommer på besök.

– Det är väl dags för oss att få stryk nu. Inget lag kan gå igenom en sådan här serie utan att förlora, säger Attlerud.

Kanske funkade det som tändvätska, för Bysarna körde som kungar på Galgberget den här söndagen inför 2150 personer som såg ut som fågelholkar.

Bysarna leker Kaparna (43–35) luktade det guld. Med värvningen av Sören Sjöström hade klubben verkligen träffat rätt och Christer Löfqvist hade fått en utmanare när det kommer till popularitet.

Den 157 centimeter långe dalmasen med jätteprillan under läppen är en publikfavorit. Speedway kom han in på av en tillfällighet.

– Jag köpte bara cykeln för skoj, ville ha en för att dundra omkring i skogarna med. Sedan blev jag ombedd att vara med i en tälving. Den vann jag, sen var det klippt, flinar 32-åringen.

På den svenska nationaldagen (6/6) tar Bysarna säsongens första SM-guld när Christer Löfqvist och Tommy Johansson blir parmästare i Västervik.

Bysarna klipper av bara farten vingarna på Örnarna från Mariestad med 49–29.

– Vi är så här bra. Det är bara att konstatera fakta, säger Christer Löfqvist.

Nu väntar en seriefinal mot Lejonen från Gislaved. Intresset är stort och Guteresor anordnar en supporterresa där 120 gotlänningar tar färjan och beväpnade med harskrämmor och egen orkester matchar man de 1500 smålänningarna på läktaren. Resan kostar 90 kronor och som medlem i Bysarnas supporterklubb erhålls tio kronor i rabatt.

Smålänningen Tommy Johansson blir bäste byse med elva poäng när gotlänningarna tar sjunde raka segern i och med 41–37. Efter matchen fattar hemmaspeakern mikrofonen och säger:

– I och med detta behöver inte Bysarna köra höstsäsongen.

Hemma på Gotland kokar intresset och klubben säljer souvenirer som aldrig förr. Alla som trott att Bysarna ska få motorstopp har nu insett att svensk speedway står inför ett sensationellt tronskifte. När silvermedaljören Njudungarna med Conny Samuelsson i spetsen gästar Galgberget präntas detta in ytterligare. Bysarna slaktar Njudungarna med 55–25.

Bysarna är så överlägset att man benämns som en fara för sporten eftersom klubben är så dominant.

SM-guldet ska säkras hemma på Galgberget – mot Lejonen i returmötet den 15 augusti. 1850 åskådare kommer med förhoppning om en rafflande finalmatch, men blir blåsta. Bysarna är i en klass för sig och krossar smålänningarna.

Efter nio heat leder gotlänningarna med 43–17 och himlen öppnar sig med spöregn och hagel.

Vädrets makter är det enda som kan stoppa Bysarna, men domare Bernt Örnedahl lugnar publiken:

– Lugna, vi fortsätter tävlingen.

Bysarna vinner med 56–22 och tar åtta femettor på 13 heat. Det har aldrig tidigare skett i en allsvenska match och knappast i en seriefinal.

Guldet är säkrat och Bysarna är historiskt att som nykomling vinna allsvenskan. Det är dessutom det första SM-guldet för en gotländsk idrottförening i en lagidrott.

– Gotlänningarna är för suveräna. Det hör inte till vanligheterna att att lag kan köra i smoking när tre omgångar återstår, säger Olof Mårtensson, lagledare i Lejonen.

Glädjen finner inga gränser och Tore Attlerud kan äntligen kosta på sig att ”Det är klart”.

– Det är ju inte klokt. Knappt så att man fattar att det är sant. Jag tror aldrig att ett speedwaylag dominerat allsvenskan så eftertryckligt, säger han med glädjetårar rullande ner för kinderna.

Bysarna utan Christer Löfqvist förlorar en match under säsongen. Örnarna får revansch hemma i Mariestad och vinner med 43–35.

Helt över är inte säsongen. Sören Sjöstens drömmar om VM-guld blir till intet när dansken Ole Olsen vinner i överlägsen stil. Sjösten slutar åtta.

En som däremot vinner guld är Lasse Hultberg som tar hem JSM.

Bysarna avslutar säsongen på hemmaplan med att möta Sovjetunionens landslag. Ryssarna har mött Sveriges landslag i ett par matcher, men kommer till Gotland för att också möta mästarklubben.

Bysarna har lånat ”Barnens dag”-tåget och förarna förs med detta in på motorstadion före matchen till de 3200 åskådarnas stora jubel.

Före tävlingen startar får Bysarna också sina guldmedaljer från Svemos representant.

Bysarna vinner med 43–35 och rubriken i GT lider ”Dagen då ryssen blev skrämd av bysen”.

Bysarna sätter punkt för sitt sagolika 1971 med att överlägset vinna Svemocupen.