GA har tidigare berättat om 16-åriga Andreas Blomberg, som tack vare sjukgymnasten Ylva Daléns uppfinning "hoppolek", fått möjlighet att styra över sina rörelser och till och med att kunna dansa.


Invigning
I går fick han dra i snöret och därmed inviga "hoppoleken", som köpts in med hjälp av extrapengar från barn- och utbildningsförvaltningen.

- I dag är en glädjens dag här inne. Rörelseglädje är ju jätteviktigt för våra elever och kan man inte röra sig av sig själv är det jätteviktigt att man kan få stimuli, säger särskolechefen Håkan Edlund.

Artikelbild

| Uppfinnare. Ylva Dalén, kvinnan bakom "hoppoleken", menar att det handlar om att ta tillvara på barnens intressen och lust. Foto: Rolf Jönsson

"Hoppoleken" blev snabbt populär då eleverna på gymnasiesärskolan, under fem veckor i våras, fick möjlighet att prova på tränings- och lekredskapet.

- Den är tänkt både för eleverna här, men också för andra barn i kommunen som är i behov av den, säger rektorn Anders Stoltz.


På plats
Uppfinnaren bakom "hoppoleken" Ylva Dalén fanns också på plats vid invigningen.

- Jag tänkte att de här barnen ska kunna få lite makt över sina egna rörelser. De har ju inte så mycket möjligheter att välja och välja bort, här kan de snurra bort från fröken, säger hon.

Vilda Engström