2004 fick ingen munter inledning. Ett passagerarplan störtade i Röda havet och 148 personer omkom. Mijailo Mijailovic erkänner mordet på utrikesminister Anna Lindh och i en byhåla utanför Uppsala rullas vad som i media kommer omnämnas som Knutbyhärvan upp. Men mitt i all tragedi fick den gotländska innebandypubliken leva drömmen.

Men först en liten historialektion.

Det var på våren 1996 som flickorna i årskurs 6 på Endre skola anmälde sig till klasslagsturneringen Påskcupen. Det blev ett silver och hösten därpå väcktes den slumrande föreningen Endre IF upp när ett flicklag födda 1983 anmäldes till seriespel, fast i en pojkserie.

Artikelbild

| Segerhoppet. Ewa Jansson bjuder på ett glädjeskutt.

Fem år senare avancerar laget till division 1, supersystrarna Anna och Maria Jakobsson värvas från Hansa-Hoburg som i samma stund störtasfrån tronen som öns bästa klubb. Gotlänningarna tog tack vare lagets inställning tagit klubben snabbt till sina hjärtan.

Och räknar bort Endre gör du bara inte. Det är ett gammalt Endre-ordspråk och den där känslan av att ingenting är omöjligt är inpräntat i spelarnas omedvetna.

Redan under säsongen 2003–2004 har man landets näst högsta publiksnitt på 315 personer (bara elitserieklubben Boden har ett högre snitt).

Säsongen därpå slutar Endre på andra plats i division 1 östra och erbjöds faktiskt en plats i elitserien, men tackar nej för att istället ta steget upp av egen maskin.

Artikelbild

| Avgörandet. Anna Jakobsson skjuter sitt fjärde mål för matchen och Endre till elitserien.

Under försäsongen 2003 trappas fysträningen under Ulf Stillmans piska upp för att spelarna ska bli fysiskt starkare och det visar sig ju längre säsongen lider för Endre blir bara starkare.

Vi sladdar rakt in i månadsskiftet februari–mars 2004.

Seriespelet är på väg att avslutas. I sista omgången kör Endre över BK Vingen med 13–5. Endre leker hem division 1 östra med 45 poäng (14 segrar, två oavgjorda och noll förluster. Hansa-Hoburg åker ur med bara nio poäng.

På läktaren sitter en norrlänning och antecknar. Han heter Mattias Lundholm och har spionerat på Endre för Boliden/Skutskär, ett av lagen som väntar i elitseriekvalet.

– Endre är ett tufft spelade lag och har en riktigt bra kedja framåt, säger han.

Förstafemman i Endre håller redan hög elitserieklass. Emma Larsson är center och med systrarna Anna och Maria Jakobsson på kanterna, men med en brasklapp. Det står sedan en tid tillbaka att Maria Jakobsson missar kvalet på grund av studier utomlands. Maria gjorde under grundserien 37 poäng (25+12) – bara lillasyrran var värre med 43 poäng (23+20).

Kvar från det ursprungliga F83-laget finns målvakten Jill Karlström, Ewa Jansson och Emma Larsson.

Tränare Göran Nährström har nu ett par veckor på sig att förbereda det unga laget för kvalmatcherna mot Boliden (Skellefteå) och IBK Dalen (Umeå).

– I kvalet måste vi vara redo på att det kommer att smälla mer i vår zon, säger Göran Nährström.

Det är här den tuffare fysträningen ska ge resultat och ytterligare ett sätt att tuffa till sig är tre inplanerade träningsmatcher mot herrlag.

Visby IBK:s säsong har tagit slut tidigare än väntat och för att förbereda laget på bästa sätt lånar Endre också IBK-tränaren Mikael Karlberg.

– Jag har själv en massa adrenalin som måste ur kroppen så att förlänga säsongen lite med att träna Endre känns jättebra, säger Mikael Karlberg.

Göran Nährström:

– Han har ett otroligt kunnande och får en jädra fart på tjejerna på träning.

Endre ska börja elitseriekvalet på bortaplan mot Boliden (20/3) och Dalen (21/3).

Göran Nährström skyfflar över favoritskapet på Skellefteålaget, men konstaterar också:

– Men vi har bra chanser. Vi duckar inte för något och kommer att ge allt och lite till.

Genrepet spelas mot Väskinde AIS i en match över fyra perioder. Endre förlorar 6–11, men Endretränaren gnuggar sina händer:

– Det här var nog det bästa vi gjort den här säsongen. Vi skapade massor av chanser och spelade ett mycket bra försvarsspel.

Dagarna före den första kvalmatchen domineras den lokala nyhetsbevakningen av bärgandet av DC3:an som sköts ner av ett sovjetiskt stridsflygplan 52 år tidigare.

Göran Nährström har varit med i Endre sedan starten, dottern Linnea var en av spelarna i laget, men när hon slutade blev Göran kvar.Tillsammans med assisterande tränaren Peter ”Myrten” Johansson kommer han från ishockeyn.

– Göran har sett till att vi har en bra sammanhållning och får ut max av spelarna, säger ”Myrten”.

Endre gör dessutom en stark sista-minuten-värvning inför kvalet när man lånar in Hansa-Hoburgs 16-åriga U19-landslagsspelare Frida Almgren som får uppgiften att ersätta Maria Jakobsson under kvalet.

Dagen är här för den första kvalmatchen. 241 personer är på plats i Eddahallen, en 10-manna-klack vars dialekt skiljer sig från den norrländska hörs mest. Endre visar ingen nervositet eller överdriven respekt för motståndet. Efter en mållös första period växlar Endre upp.

Anna Jakobsson och Hanna Uneholt ger Endre ledningen med 2–0, men Boliden reducerar innan paus.

I tredje perioden kör Endre över Boliden med 4–1 och vinner med 6–2.

Motståndarcoachen Roger Lundström är rak i sin analys.

– Vi kommer inte upp i normal standard och Endre var mycket bättre än oss. Det är ett offensivt, ungdomligt och fullständigt respektlöst lag, säger han och tycker sig se paraleller med Högdalens elitserielag.

Andra kvalmatchen mot IBK Dalen blir tuffare, fast med Endre i förarsätet. När matchen står och väger i andra perioden (5–4) kliver Anna Jakobsson fram och dunkar in 6–4 och när Hansalånet Frida Almgren gör 7–4 är saken klar.

Endre behöver bara en poäng från hemmamötena för att säkra elitserieplatsen.Ewa Jansson försöker förklara klubbens sagolika resa.

– ­ Vi har egentligen inte haft något motår på hela tiden, det har gått rakt uppåt. Vi känner varandra väl och har en bra sammanhållning. Vi har riktiga vinnarskallar allihop och älskar att vinna, säger Ewa Jansson som med sin uppoffrande spelstil visat vägen för sina lagkamrater under alla säsonger.

Elitserievittringen är total och till returmötet med IBK Dalen i Södervärnshallen kommer 707 personer. Publiken jublar i Södervärnshallen när allt verkar gå Endres väg.

Med fyra minuter kvar av matchen gör Anna Jakobsson framspelad av Emma Larsson 5–2 till hemmalaget, men Dalen har inte gett upp. Anförda av sina unga talanger Linn Lundström och Viktoria Wikström gör man match av det hela. Anna Nordbrandt gör 3–5 efter 16.44 och kort därpå gör Wikström 4–5 efter sjabbel i hemmaförsvaret samtidigt som Emma Larsson utvisas.

Den så röstarka hemmapubliken i Södervärnshallen skruvar på sig under Dalens timeout. Dalen väljer att lyfta målvakten och spela sex mot fem i hopp om att åstadkomma även en kvittering. Men krafterna är slut. Istället river Tova Bokeskog ner Frida Almgren och Endre får straff som dock Sabina Wedberg bränner, men det spelar ingen som helst roll.

Med sekunder kvar av matchen fastställer Anna Jakobsson slutresultatet 6–4 på passning från Frida Almgren. Elitserieavancemanget är säkrat och publiken ger Endre stående ovationer.

Anna Jakobsson är chef på planen och noteras för fyra mål och en assist i uppflyttningsmatchen.

–  Det känns helt otroligt. Vi har siktat på det här hela säsongen, säger den lyckliga matchvinnaren direkt efter slutsignalen.

I mittcirkeln är det kramkalas och spelarna sjunger Nick Borgens ”We are all the winners” högre än de någonsin gjort tidigare.

– Det känns så jäkla roligt! Jag har varit med sedan tiden i pojklagsserien och nu är vi i elitserien, helt otroligt, jublar Emma Larsson.

– Kan inte bli så mycket bättre, fyller lagkaptenen Jenny Sandelin i.

Göran Nährström myser på innerplan, han har precis blivit nersprutad med bubbel i mittcirkeln.

– Vi har en sån jämnhet. Sedan har vi de här måltjuvarna. Titta bara på Anna Jakobsson. Jag skulle vara skitförbannad om jag spelade och fick möta henne. Hon gör ju mål på allt.

Trivs gör också klubbens ordförande Harald Hoffman, precis som Nährström hade han sin dotter Emma i originalgänget, men blev kvar:

– Härligt, underbart! Nu blir det spontant firande i eftermiddag och i kväll och sen blir det fest i Endre bygdegård..

Endre IF hade på bara åtta år slagit sig in bland Gotlands största lagsagor och är det femte laget efter Bysarna, VIF Gute Handboll, Visby AIK Basket och Dalhem IF att nå högsta serien i en lagidrott.

– En fantastisk prestation och otroligt positivt för Gotland. Det här ger ett stort värde för ön och att Gotland sätts på kartan, säger Lars Sjöholm, ordförande i Gotlands Idrottsförbund.

I dag – 14 år senare spelar Endre IF fortfarande i högstaligan och har aldrig missat slutspel.