Roma IF hade två år tidigare tagit sig till division 1 och räddat sig kvar på landets näst högsta serie nivå. Nu handlar det om att etablera föreningen.

Det blev en säsong som sätta avtryck och i dag 25 år senare pratas det fortfarande 92-93 på betongläktaren i ishallen.

Någon plötslig succé handlade det inte om.

Artikelbild

Redan tidigt 1992 stod det klart att tongivande spelare som Pete Podrasky, Janne Loob och Jari Luoma inte var med på tåget.

Romaledningen såg att division 1-platsen var i fara och var tvungen att handla även om ekonomin var ansträngd. Ett par år tidigare hade Sovjetunionen fallit och ishockeyspelare från den forna stormakten väntade bara på att få testa vingarna.

Sovjetunionen som ishockeynation behöver ingen närmare presentation. Alla födda före 1987 har blivit piskade med den sovjetiska nationalsången i VM efter VM.

Roma IF såg nu sin chans. Coach Peter ”Limpan” Lindström hade sedan tidigare kontakter i öst och hade ett par år tidigare följt Dynamo Moskva i slutspelet. Nu var det läge att dra i trådarna. Två landslagsmeriterade spelare visade sig villiga att flytta till Sverige, men när Lindström landade i Moskva visade det sig att båda var lite för glada i vodkan. Istället fick han två andra namn: Alexei Salomatin, 27 och Evgenij Chizmin, 28.

Artikelbild

| Sundsvall Timrå - Roma IF Play off 1993

Alexei Salomatin har drillats under mytomspunne Viktor Tichonov i CSKA Moskva, men hamnat på Tichonovs svarta lista och skeppats vidare till Spartak Moskva. Evgenij Chizmin spelade i ryska andra ligan med Kristall Elektrostal, men var skolad i Krylia Sovetov och hade ett JVM-guld (1983) på meritlistan.

Ett handslag senare var parterna överens. Roma kunde bara erbjuda minimilönen som 1992 var 6000 kronor och delad lägenhet i kvarteret Stäven. Glammigare än så är inte livet som proffs i division 1.

Artikelbild

| Anders Loob.

Den 30 september är det dags för seriepremiär borta mot Danderyd-Täby. Publiken letar fortfarande efter sina sittplatser när Alexei Salomatin efter 37 sekunder sätter 1–0 till Roma. I andra perioden serverar han Chizmin i powerplay och 2–0. Visby Roma vinner till slut med 4–2 och snacket går redan på stan. Ryssarna är bra, overkligt bra. Det i kombination med legendarer som Anders Loob, Stefan ”Bullen” Björklund, Michael Carlsson, Robert Spath, Janne Olsson, Eskil Norström, Ingemar Britts och Lasse Bond.

Onsdagen därpå samlas 1060 personer i Visby ishall för att se vad det är alla pratar om. Förväntningarna som byggts upp jämnas med marken. Roma hänger inte med Team Gävle, drar på sig massor av utvisningar och är trubbigt. Ryssarna lämnar isen poänglösa och Team Gävle med en 4–1-seger. Roma famlar efter formen under hösten och särskilt på hemmaplan har man svårt att vinna.

Artikelbild

| Peter Björklund och Patrick Backlund.

Mot Väsby trampar man rakt i 1–3–1-fällan och förlorar med 4–9, vilket gör tränare Peter ”Limpan” Lindström rasande:

– Något värre har jag aldrig varit med om som tränare. Det måste skapas ett konkurrensmedvetande hos vissa spelare. Det ska finnas en stolthet att dra på sig A-lagströjan, dundrar han.

Artikelbild

| Stefan "Bullen" Björklund.

Rubriken som GT-läsarna får möts av till morgonkaffet är skriven i versaler: ”PINSAMT, ROMA”.

Smockan mot Väsby blir en väckarklocka och nu radar gotlänningarna upp fyra raka segrar och klättringen från åttonde platsen har inletts. Lasse Bond har en fin match mot Avesta och gör två mål och två assist när Roma vinner med 5–2. Nu är ”Limpan” desto nöjdare:

Artikelbild

| Alexei Salomatin.

– Jag märkte att något var på gång redan vid lunchen. Fan, några av killarna åt ju med fingrarna. Så tända var dom, säger Peter Lindström.

I omgången efter dansar Roma troika kring Vallentunaspelarna. Roma vinner med 6–3 och ryssarna ligger bakom fyra av målen.

Östervåla avfärdas med 3–0 och Arlanda med 11–3 i en klassisk match där Chizmin och Salomatin i spel tre mot fem leker med Arlanda i mittzon. Ryssarna visar prov på sin skicklighet när man håller pucken mellan sig i över en minut, vilket till och med får Arlandapubliken att stämma upp i en spontan applåd.

Hockeyfebern stiger under vintern och även på fastlandet pratas det om klubben från det lilla brukssamhället på mellersta Gotland. Roma slutar trea i division 1 östra – en futtig poäng från allsvenskan och istället får man ta nya tag för att nå elitseriekval via fortsättningsserien.

1992 har nu blivit 1993 och den tidigare Stanley Cup-mästaren Håkan Loob meddelar att han spelat färdigt i Tre Kronor. 121 A-landskamper blev det. Whitney Houstons”I will always love you” toppar trackslistan. Wanda Ford dominerar i nya Visby AIK Ladies, men det största intresset drar... just det, Roma IF. Det lokala nyhetsflödet domineras av flyktingbåtarna som guppar i land onsdagen den 20 januari. 391 människor på flykt från Saddam Husseins regim hade under miserabla förhållanden rest från Baltikum till Slite.

När fortsättningsserien drar igång vinner Roma över Vallentuna. Alla slår alla i serien. Roma parkerar på andra plats efter fyra omgångar med tolv poäng. Roma besväras av en nyckelbensskada på poängkungen Alexei Salomatin.

Inför returmötet med Vallentuna är Salomatin tillbaka med ett specialskydd, men istället går Patrick Backlund sönder och reservkeepern Anders Franzén får chansen och tar den.

Efter 6–6 mot Danderyd-Täby och 5–2 mot Väsby förlorar Roma mot Uppsala med 1–3.

En seger krävs för att säkra en plats i play off 1 till elitserien. Peter Lindström efterlyser än en gång stolthet för märket på tröjan. När Roma den 28 februari samlas på Visby flygplats för att resa till Avesta har tränaren fäst en klubbnål på varje spelares flygbiljett. En signal som inte går att misstolka. Spelarna fattar vinken av coachens agerande och pulveriserar Avesta och vinner med 9–0 och är klart för play off till elitserien.

För somliga betyder framgången lite mer. Michael Carlsson som 1992-1993 gör sitt livs säsong är ett exempel:

– Att bara få spela i division 1 med Roma är ju något man drömt om sedan man var liten och nu når vi play off redan andra året.

Motståndet i play off 1 blir tunga Sundsvall/Timrå som hade 13 raka segrar i norra grundserien. Roma dras med sjukdomar och både Stefan Björklund och Lasse Bond är däckade av influensan. Roma börjar borta söndagen den 7 mars, sedan hemma onsdagen därpå och en eventuell tredje och avgörande match i Visby.

Roma IF:s taktik för att straffa storfavoriten Sundsvall/Timrå är snabba spelvändningar. Sundsvall/Timrå vet att man måste få stopp på Salomatin och Chizmin. Sundsvall/Timrå spelar fysiskt på ryssarna som helt plötsligt och det ger önskad effekt.

Hemmalaget kör över Roma och hade det inte varit för Patrick Backlund hade matchen varit avgjord redan i första perioden. Han var en levande vägg. Där och då var Patrick Backlund världens bäste målvakt. Han fick till och med hemmapubliken att applådera när han raklång på isen kastar upp ett ben och sparkar undan Joakim Nilssons avslut i sista hundradel.

På läktaren filar GT:s utsände Michael Knutas på sin matchtext: ”Det var dubbel- och tripperlräddningar, det var kamikazedykningar framför skenorna på hemmaforwards och det var idioträddningar”.

Roma skjuter bara sex skott var och en av de inledande två perioderna, men Patrick Backlund är ett monster. Joakim Nilsson får hål på Backlund till slut. Sju sekunder in i andra perioden och i spel fem mot fyra sprätter han pucken i nättaket.

2–0 dunkar Magnus Wallin in och uppförsbacken var lång, men när Micke Carlsson serverade den unge tjecken Radko Bürger som smäller in 1–2. Det är match igen – åtminstone på resultattavlan. I tredje perioden får hemmalaget chansen att avgöra i powerplay och spel fem mot tre i 1,17, men Backlund har bommat igen butiken för dagen. Istället är Roma med en minut kvar av tredje perioden ytterst nära att ta matchen till sudden death. Alexei Salomatin får ett friläge, men målvakten räddar.

Sundsvall/Timrå tar första ronden och det är klart rättvist. I vinnarnas omklädningsrum är trashtalket igång inför returen i Visby på onsdag.

– Roma är inte bättre än Teg eller Antjärn. Vi föll in i deras division 2-tempo, säger Stefan Lindqvist till en reporter på ST.Roma IF drar ett fett streck över första matchen och laddar om. Bond och ”Bullen” är tillbaka efter sina sjukdomar och har läst hur S/T-spelarna förminskat deras lag.

– De är för stöddiga. Vi får väl ge dom vad de tål. Vi måste vinna, finns inget annat, säger Lasse Bond.

Efter sista träningen före returen ekar ett gammalt beprövat stridsvrål från förr i Visby ishall: ”Lambrusco Donelli di Altobelli!”

En salig röra av röda viner från Italien och fotbollsspelaren Alessandro Altobelli. Internt som bara den, men betyder fritt översatt: ”Vi ska ta dom jäklarna”.

Dagen är här och förväntningarna stora. Det pratas ishockey arbetsplatser, skolor och kaféer. Överallt.

Redan tidigt ringlar kön lång utanför ishallen. Den officiella publiksiffran är 1785 åskådare, men ryktena skvallrar om att det var fler än så den här kvällen.

Alla på plats för att heja fram Roma till en tredje och avgörande match.

Hans-Erik ”Kea” Svensson håller som vanligt taktpinnen på läktaren: Roma! Roma! Sundsvall/Timrå valde precis som i första mötet att starta matchen i ett vansinnigt tempo. Redan efter 21 sekunder gör Mikael Johansson 1–0 till gästerna som sedan inleder en kanonad mot Patrick Backlund i hemmakassen och han är med på noterna.

Roma kommer ingenstans utan sjunker ner djupt i egen zon, men från ingenstans sticker man upp efter 13.25 i första perioden. Alexei Salomatin spelar fram Eskil Norström som kvitterar med Romas andra (!) skott på mål.

Hoppet tänds i ishallen och ”Keas” dova stämma rullar över publikhavet: ”Klapp! Klapp! Klapp!”.

Slutet på perioden blir en mardröm för hemmalaget som tappar 1–1 till 1–4 under de sista fyra minuterna. De två sista i slutminuten av första perioden.

1–4 är rättvist. Sundsvall/Timrå bombarderar Backlund med 21 skott bara i första perioden, Roma IF mäktar bara med sex. I omklädningsrummet försöker Peter Lindström samla ihop resterna av sitt raserade lagbygge.Ryssarna tittar på varandra och nickar. Det är dags att växla upp.

I andra perioden tar de sitt lag tillbaka in i matchen. Alexei Salomatin reducerar till 2–4 och när Evgenij Chizmin trycker in 3–4 efter 19.03 är taket på väg att lätta i Visby ishall.

3–4 inför tredje perioden känns inte alls omöjligt speciellt med tanke på Patrick Backlunds storspel.

Roma kommer ut hungrigt, men redan efter 1.26 tappar backen Peter Björklund pucken som snappas upp av Fredrik Modin (känd från Tre Kronor och NHL) som avlossar en isare och 5–3.

– Tungt, så in i helvete tungt. Jag fick två man på mig hamnade i hörnet, ramlade... jag vet inte vad som hände riktigt, säger Peter Björklund aporpå 3–5-målet.

Roma jagar en reducering hela perioden, men Sundsvall/Timrå är urstarkt.

Med en minut kvar av matchen väljer ”Limpan” att lyfta ut Patrick Backlund och gå för reduceringen. Efter 19.07 skjuter tidigare så olycklige Peter Björklund 4–5 och de som redan börjat lämna sina platser i besvikelse vänder tillbaka och hoppas på ett under.

Det kommer inte trots att en hel hockeyfebrig ö knöt sina händer och hoppades att en högre makt skulle gripa in.

Gotländsk ishockeys största framgångssaga var över. Spelartruppen har överträffat alla förväntningar. Det fanns en kamratskap i laget spetsat med sovjetisk elegans som var så pass vass att ett gotländskt ishockeylag nämndes i samma mening som elitserien.

Mäktigt och än i dag svårt att greppa.

Roma IF avslutar säsongen med en sen kväll på Kneippbyn och därefter skingras gänget för gott. Alexei Salomatin tar elitserien med storm och spelar två år senare VM för Ryssland, men Evgenij Chizmin stannar kvar och Roma IF gör en säsong till sedan kommer innan klubben går i konken.

Hockeysupportern glömmer aldrig och säsongen 1992–93 som för alltid kommer att vara en lägereldssaga på Gotland.