En kvarts bilfärd från Costa del Sols populära turistort Nerja står vi nästan ensamma i naturreservatet Los Acantilados de Maro-Cerro Gordo. Vi vandrar till 1500-talstornet Torre de Caleta och bjuds på en vidunderlig utsikt över klippor och hav. I en brant sluttning ser vi en skock iberiska stenbockar skutta runt. En grupp vandrare anländer, ledda av tyske guiden och tillika skulptören Ralf Kiwus, som bott i området i över två decennier.

Spanien är ett fantastiskt land för vandrare och naturälskare. Vill ni uppleva natur utöver det vanliga får ni ta er till bergen runt Ronda, säger han med emfas.

Ronda är det lätt att falla för, en bländvit stad, bräddfylld av kulturella minnesmärken och stadskänsla. Lika lätt är det att lämna staden, bara att passera Puente Nuevo (Nya bron) med drygt 200 år på nacken och svänga till höger. Ett par minuter senare befinner vi oss ute i naturen med betagande vyer över den berömda ravinen el Tajo, Guadalevínfloden och den andalusiska landsbygden.

Artikelbild

| Den hisnande utsikten från Zahara de la Sierras gamla moriska fästning är värd vartenda steg upp.

Örnar och gamar

Mandelträden är nästan överblommade, men enstaka exemplar av dessa fagra blommor dröjer kvar med sina skira nyanser. Åkerringblommor lyser gult och blå irisar sticker ut bland gröna fält, oliv- och valnötsträd. Gamla valnötter ligger på marken.

Den mäktiga synen över berg och hav retar aptiten, så vi tar oss till den vita byn Zahara de la Sierra med en imponerande fästning, som tronar högst upp på en klippa.

Rätt som det är tittar vi upp i skyn och baxnar. En överväldigande mångfald av örnar, gamar och andra rovfåglar svävar ovanför våra huvuden. Så många rovfåglar på ett och samma ställe har vi aldrig varit med om. Med kikaren identifierar vi några av dem som gåsgamar, en av Europas största rovfåglar med vingspann på upp emot 2,7 meter.

Artikelbild

| Guadalevínfloden kastar sig ned i El Tajo i Ronda. Mäktig upplevelse att betrakta både nerifrån och uppifrån.

Rosa flamingos

För att uppleva mer av Andalusiens rikt omväxlande natur lämnar vi bergsområdet och åker söderut till Doñana, ett vidsträckt naturområde och ett av Unescos världsarv. Här lär det sällsynta panterlodjuret finnas. Vi ställer bilen på parkeringen nära Laguna del Jaral.

Artikelbild

| En vandring med extra av allt, bland annat unika bevattningskanaler med forsande smältvatten i bergen utanför Lanjarón.

Vandringsvägen går genom ren sand, gul ginst och blåblommande rosmarin. Vi går genom ett kuperat landskap och snart har vi en flera kilometer lång utsikt över sanddyner, kallat El Asperillo, och gröna pinjeträd med breda kronor. De högsta dynerna i området är närmare 90 meter höga. Framme vid utsiktsplatsen vid Mirador del Asperillo syns den vidsträckta Atlanten på långt håll.

Därefter styr vi mot Sierra Nevadas bergsområde, men stannar till vid sjön Laguna de Fuente de Piedra på vägen. Här finns flamingornas enda häckningsställe i Europas inland, och dessutom den näst största flamingokolonin i Europa.

Artikelbild

| Landande flamingor i flamingoparadiset Laguna de Fuente de Piedra.

Bästa tiden för att se flamingor är april–maj. Som mest har jag sett uppskattningsvis 60 000 vid ett tillfälle. Då såg det ut som en rosa sjö! säger informatören Natalia Martin på besökscentret.

Snöklädda berg

Artikelbild

| En vandring med extra av allt, bland annat unika bevattningskanaler och snöklädda berg utanför Lanjarón.

Vid Sierra Nevada gör vi en spektakulär vandring från bergsbyn Lanjarón, med hisnande vyer över raviner och svindlande stup, höga berg och snötäckta toppar och inte minst rik och varierande växtlighet. Kronan på verket är leden längs de unika bevattningskanalerna med forsande smältvatten. De byggdes ursprungligen av morerna för de terrasserade odlingarna. Kanalerna upptar nästan hela stigen, så vi får gå på en smal remsa. Vi passerar bladlösa träd, grönt gräs och en mängd blommor. På håll avtecknar sig Sierra Nevadas vita toppar. Det ger mersmak.

Den trevliga bergsbyn Capileira utgör utgångspunkt för många vandringar i regionen Alpujarra. Härifrån följs vi av de snöklädda bergen mest hela tiden, däribland spanska fastlandets högsta berg Mulhacén (3 482 meter) och Sierra Nevadas näst högsta topp Pico del Veleta (3 398 meter).

Artikelbild

| Milsvid utsikt över Alpujarra under en spektakulär vandring utanför Lanjarón.

Vi passerar floden Rio Poqueira och vänder tillbaka i riktning mot Capileira, men nu på andra sidan floden och med den storslagna ravinen i hela blickfånget. Efter en stund hittar vi några solvärmda stenar för att vila och äta. Picknicken smakar ovanligt gott.