Nätverkande och lokalt entreprenörskap är vad som lyfts fram på 2010 års företagardag. Det är Gotlands femte föregardag, och den tredje i ordningen som anordnas av föreningen Tillväxt Gotland (de första anordnades av Gotlands kommun).
450 föranmälda deltagare är inte fler än i fjol, men eftersom stora grupper tidigare sponsrats genom gratis deltagande så är det rekord mätt i antal betalande.
Uppenbart är också att utställningsdelen, mässan i anslutning till föredragen, har vuxit i betydelse.

Fantasi i mässhallen

I utrymmena utanför kongressalen trängs elbilar med skrymmande tv-skärmar och uppmonterad videoutrustning som filmar besökarna.
Ett par utställare har kommit på samma nya idé, verkar det. Nämligen att låta konst locka till deras utställningsplats. Det vill säga konst utförd av besökaren; det ena ett IT-bolag som uppmanar till att måla sitt IT-bolag på en uppställd målarduk, det andra en reklambyrå som inte sätter några gränser alls för vad som får målas på sin jätteduk - annat än att man måste skriva sitt namn och kontaktuppgifter på en lista för att få göra det. Kontaktuppgifter som förstås kommer att användas efteråt, för att skapa kundkontakt.

Kontakterna först

Företagardagen handlar mycket om att knyta kontakter och att mingla bland andra företagare. Alla är förresten inte företagare.
I mängden hittar vi exempelvis s-politikern Bo Björkman, med nytt ansvar inom kommunen efter valet (kommunstyrelse och samhällsbyggnad).
- Jag är oerhört imponerad av att det är så mycket utställare! säger han och fortsätter:
- Över hälften av dem visste jag inte att det fanns på Gotland ens.

Här finns hotell som lockar med gratisnätter, banker som lockar med vinst till den som gissar värdet på mynt i en burk, fotografer som fångar blickar med tekniska prylar i kubik, an annan fotograf som lockar med chansen att vinna gratis fotouppdrag. Här finns ridskolor som säljer sig och sina tjänster, och här finns dessutom något som känns helt nytt i detta sammanhang: brandmän som säljer!

Artikelbild

 

Brandmän i ny roll

Vid en monter står Jonathan Ahdrian, anställd vid brandförsvaret som ett av brandskyddsbefälen av Gotlands kommun. Han säljer hjärtstartare och brandsäkerhetsutrustning via ett företag han startat med sin kollega. 
Och ett tiotal meter därifrån möter vi en brandman till, Petter Hejdenberg, som inom ramen för sin anställning som flygplatsbrandman på Visby flygplats står och säljer events och konferenstjänster (!).
Han förklarar:
- I och med bolagiseringen av Luftfartsverket så har vi fått andra uppdrag också, vi måste tjäna pengar.
Visby Airport ingår numera tillsammans med 11 andra flygplatser i det statliga bolaget Swedavia AB. Med det följer nya grepp för att få budgeten att gå ihop.
- Här kan du boka en konferens, eller varför inte en Kick-off, säger Petter och börjar räkna upp möjligheterna som står till buds: tävla i att rull slang, spruta längst med vattenstrålen från flygplatsbilen, prickskytte medelst vattenslag och så vidare.

Belöningar väntar

Variationen stor alltså, och värdinnan för det hela, Tillväxt Gotlands verksamhetschef Tiina Mykkänen, verkar för sin del nöjd:
- Det är fantastiskt intressant detta. Och det är kul också att vi är så många här.
450 anmälda. Plus några till.

Företagardagen pågår under hela torsdagen och avslutas med fest, efter en prisutdelning, där bland annat Årets företagare, Årets näringslivsutvecklare och Årets unga företagare belönas.