Det var i mitten av 1950-talet. På en gård i Stånga bodde en familj som hade tre ardennerhästar plus ett "låneruss" som yngsta sonen, då i tioårsåldern, red på somrarna.
- Grannen hade en stor morotsåker. Russet sprang glatt, med mig på ryggen, till åkern varje dag för att äta morötter. När han var mätt sprang han lika glatt hem igen, berättar Mertil Melin om sina barndomsminnen.
De tre ardennerhästarna användes i arbetet på gården, men lille Mertil fick rida på en av dem emellanåt.
- De var ju egentligen alldeles för stora för att jag skulle klara av att sitta upp på dem. Men en av dem var snäll, han ställde sig i ett dike så att jag kunde kliva upp, minns han.
Då, för över ett halvsekel sedan, föddes hans intresse för hästar.
Nu, och sedan sju år tillbaka, har Stångasonen Mertil Melin titeln hovstallmästare och är därmed ansvarig för kungafamiljens hästar, bilar, och transporter.
Ett uppdrag som vilken dag som helst klassas som mycket speciellt och ansvarsfullt. I dag, när kronprinsessan Victoria och hennes Daniel gifter sig, är hovstallmästarens roll än viktigare - han klassas bland de åtta viktigaste personerna för att jättearrangemanget ska klaffa.
Men själv tar han det hela med ro.
- Självklart är det väldigt ansvarsfullt. Men det kommer att gå bra, jag har kört många korteger vid det här laget, och just inför bröllopet har vi övat ända sedan slutet av förra sommaren, berättar Mertil Melin, som under sju år som hovstallmästare har genomfört ett 30-tal korteger.
- Vi är på väg att avsluta förberedelserna och övergå i genomförandet, och det blir mycket roligare, säger Stångasonen, när GT får sig en pratstund med honom över telefon några dagar före bröllopet.

140 medarbetare
I "normala fall", så normalt det kan bli för en hovstallmästare som aldrig upplever sin arbetsdag som "vardag", ansvarar Mertil Melin för kungens 16 hästar, 15-20 fordon samt 15 anställda. På ett år görs ungefär 5 000 köruppdrag åt kungahuset.
Just i dag är det annorlunda.
Under bröllopsdagen ansvarar Mertil Melin för 80 hästar, 85 specialbeställda, vita volvobilar, och 140 medarbetare - och han är logistikansvarig för att de 250 speciellt inbjudna bröllopsgästerna, högheter och kungligheter från hela världen, ska komma till och från flygplatser, hotell och kyrkan där bröllopet äger rum.
Kortegen ska genomföras felfritt, och planeringen är minutiös.
- Vi har kört kortegevägen några gånger redan, och vi övar sista gången på fredagsförmiddagen. Idealtiden för hela sträckan är 32 minuter och 18 sekunder, men vi är inte så noga med sekunderna, säger Mertil Melin med ett skratt.
Något skräckscenario, som han absolut inte vill ska inträffa, har han inte.
- Nej, det finns inga skräckscenarior, allt det här är så välplanerat, säger han.
Han har dock en önskelista, om än en kort sådan, inför lördagen:
- Jag hoppas på bra väder och inte så mycket flygstrejk.
Redan i veckan har några enstaka av de 250 gäster han ansvarar för anlänt, och någon fick boka om sin resa på grund av pilotstrejken.

Lumpen i Umeå
Mertil Melin har en gedigen bakgrund inom försvaret. Han lämnade Gotland och gården i Stånga redan 1963, för att göra lumpen på kavalleriregementet i Umeå. Hästintresset kom väl till pass även där - regementet har 400 hästar i sitt stall och Mertil Melin blev så småningom regementschef där. 1983-1987 var han i Visby, sedan blev det en sejour i Arvidsjaur.
Han har också varit ordförande för EU:s försvarskommitté i Bryssel, och chef för armén i Sverige.
Efter Victorias och Daniels bröllop i dag, väntar - förutom en kortare tids efterarbeten - en välförtjänt semester. Och då hägrar familjens sommarhus i Stånga.
- Vi har byggt på det i 35 år men det är fortfarande inte färdigt, säger Mertil Melin.
En utbyggnad där sonen och hans familj ska flytta in kommer dock att vara färdig i sommar.
- Så det ska bli riktigt roligt att vara på Gotland nu, att få leka med barnbarnet och kanske få göra några golfrundor på Gumbalde.
Även jakt står högt på Mertil Melins hobbylista, men så mycket av den varan blir det inte på Gotland.
Resorna till Gotland är relativt många, 10-12 om året blir det för Mertil och hans hustru - sedan 42 år - Margareta, men än så länge finns inga planer på att flytta till ön permanent.
- Men jag längtar faktiskt efter att bli pensionär. Då kan vi åka till Gotland i längre perioder, nu blir det väldigt många korta resor eftersom jag har ett ganska hektiskt arbete, säger han.

Bakom Victoria
Stångasonen har dock inte för avsikt att gå i pension än på några år. Han är inte klar än, tycker han, men hur länge till han kan fortsätta som hovstallmästare vet han inte.
- Jag går väl i pension då kungen tycker att det är dags för mig att sluta, skämtar han.
Hans nuvarande förordnande går ut inom kort, men han räknar med att få fortsätta några år till. För tröttna jobbet som hovstallmästare, det gör man inte i första taget.
- Det här arbetet kan inte bli "vardag". När det handlar om djur, åskådare och oväder är det inget som bara går på rutin, säger Mertil Melin - en av den här dagens allra viktigaste personer, där han sitter upp på sin häst Amira snett till höger bakom kronprinsessan Victoria.