På torsdagskvällen firar hon med en releasespelning och skivsläpp på Strand, klubbscenen vid Hornstull i Stockholm.

EQ är titeln på plattan som är Merit Hemmingsons 19:e album sedan debuten 1967. Det nya albumet är helt instrumentalt och baserat på traditionella svenska folklåtar och hennes eget material.

- Tobias Fröberg är producent och arrangör. Vi träffades på Bolaget förra julen och började prata. Micke Lyander, som också spelar trummor, var också där. Tillsammans bestämde vi att göra en platta, berättar Merit Hemmingson.

Den nya plattan spelades in på några dagar hos Micke Lyander vid Sandkvie studio i Visby, berättar Merit Hemmingson.

Med på skivan är Peter Morén på bas och Lars Skoglund på trummor. Själv spelar Merit Hemmingson på en Hammond B3 från tidigt 1970-tal.

Merit Hemmingson från Jämtland och blev känd i slutet av 1960-talet för sina upphottade arrangemang av folkmusiklåtar. Hennes första storhetstid var på 1970-talet med hits som "Jäntans brudmarsch". Med sin Hammondorgel och sin musikalitet, karaktäriserad av nyskapande i kombination av nya uttryck av gammal folkmusik, har hon uppmärksammats med tre guldskivor.

"Huvva - svensk folkmusik på beat", från 1971, "Trollskog - mer svensk folkmusik på beat" från 1972 och "Bergtagen" från 1973 är några av hennes många uppmärksammade album med tolkningar av svensk folkmusik.

- En tid ville jag komma bort från folkmusikstämpeln och gjorde annat. Nu har jag hittat tillbaka och är åter med orgel och folkmusiklåtar, skapar egen musik och skriver egna låtar, förklarar hon.

Efter skivsläpp och framträdande i Stockholm väntar spelningar i Norge. Vad mer vill hon inte berätta än.

- Jag har en del på gång men inget är klart, så det får vänta, säger hon.