Märta Herlitz, 70 år i sommar, driver sedan 22 år tillbaka Märthas café på Öster i Visby.

I går förmiddag höll hon på att göra kroppkakor till nästa dags lunch.


Stort mediapådrag
Men arbetet fick avbrytas när plötsligt hennes syster Ingrid Klevemyr och systerdotter Marie Bengtsson kom och ropade ut henne från köket.

Artikelbild

| Ingrid Hillbom, till höger, är också lycklig vinnare i Visby. Här gratuleras hon av Marie Bengtsson, dotter till Ingrid Klevemyr och systerdotter till Märta Herlitz .

Och i sällskap hade de Sandra Dahlberg från Postkodlotteriet, ett helt tv-team plus reportrar och fotografer från lokala media.

- Vad gör ni här? undrade Märta när alla blickar och kameror riktades mot henne.

Hon anade nog vad som var på gång. Och Sandra Dahlberg sa att hon kanske borde sätta sig ned.


Kan bli ännu mer
- Jag har roliga nyheter till dig, sa Sandra Dahlberg sen. Grannyran har landat på ditt postnummer och du och dina grannar får dela på 159 miljoner kronor. Det du får i dag är din garantivinst, men det kan bli mer på söndag. Du kan bli rik som ett troll, Märta, sa hon.

Artikelbild

| Mäthas café på Öster i Visby invaderades av tv-team, fotografer och reportrar när innehavaren Märta Herlitz skulle gratuleras till en storvinst från Postkodlotteriet.

- Jag tror jag dör, sa Märta när hon fått guldkuvertet i sin hand.


Shoppingresa hägrar
Hon vågade inte riktigt öppna det. Sandra Dahlberg sa att det var ganska mycket pengar för Märta hade ju många lotter.

Artikelbild

| "Det här kommer som från himlen", sa Märtas Herlitz och kramade Sandra Dahlberg.

- Nu kommer du att kunna unna dig något du drömt om, sa hon.

- Jag sätter dom nog i
caféet, svarade Märta. Eller tar med Marie på en riktig shoppingresa, jag har inte rest på 22 år så det vore roligt.

Artikelbild


Som från himlen
Sen tog hon mod till sig och drog fram checken. 1 677 376 kronor löd den på.

När hon läst siffran tog hon sig en klunk från champagneflaskan som systern tagit med sig. Ingrid Klevemyr hade ju nyss fått reda på att hon vunnit nästan 315 000 kronor på sin lott och då korkat upp champagnen.

- Det här kommer som från himlen. Nu kanske jag kan ta lite ledigt, sa Märta Herlitz sen och gav Sandra Dahlberg en lång varm kram.

Och igen fick hon veta att det kan komma ännu mer. Sandra Dahlberg uppmanade henne att bege sig till tv-inspelningen på söndag.


Storvinsten kvar
Då avslöjas det vem eller vilka som får dela på den riktigt stora delen av vinstpotten. Det är då man offentliggör vilken postkod inom det stora postnumret 621 45 som vunnit.

En tredjedel av de 159 miljonerna har fördelats i garantivinster medan två tredjedelar, eller cirka 106 miljoner kronor, går till dem i postkoden.


Kajserport
Söndagens evenemang sker, precis som vid grannyran i november 2008, på parkeringen vid Kajserport i Visby.

Postkodlotteriets programledare Rickard Sjöberg kommer att stå på scenen assisterad av Magdalena Graaf, Sandra Dahlberg och Kim Kärnfalk.

Idol-Olle, Olle Hedberg, samt ytterligare tre av årets "Idol"-deltagare kommer att underhålla. Men lottinnehavarna i postnummer 621 45 kommer nog att ha svårt att koncentrera sig på underhållningen.

För dem är det postkoddragningen det gäller. Och för några av dem kommer verkligheten att förändras radikalt den eftermiddagen.

Hur många miljoner det blir till den som får mest avslöjar man inte i förväg.

- Men det kan bli väldigt mycket pengar, säger Emma Knutsson, Postkodlotteriets informationsansvariga.