Larmet till sjöräddningen kom klockan 14.39 i går eftermiddag.
- Till en början är det oklart hur många personer det handlar om. Vi skickade ut ambulanshelikopter, räddningshelikopter och båt från Sjöräddningen i Vändburg.
- Dessutom åkte man från räddningstjänsten i Visby, och även polis, berättar Laila Svendsen vid Sjöräddningscentralen i Göteborg.
Det stod snart klart att en person, en man i 40-årsåldern, saknades. Han hade börjat vada ut till Heligholmen tillsammans med sin dotter, en annan vuxen man och en ung pojke.
Enligt ögonvittnen överraskades sällskapet av de starka strömmarna.
Människor på stranden hörde ropen på hjälp och slog larm. Samtidigt begav sig ett flertal frivilliga ut för att delta i sökandet med egna båtar.
Men det var till slut räddningshelikoptern som upptäckte mannen där han låg på botten en bit från det ställe där han försvann.

Markerade platsen
- De såg honom, och enligt befälhavaren såg det ut som att han låg på botten. De stannade kvar för att markera platsen åt båten som kom med dykare för att plocka upp honom, säger Anders Annerfalk vid Norrlandsflyg som bemannar räddningshelikoptern.
När dykarna kom fram kunde de konstatera att mannen befann sig på ungefär fyra meters djup. De bärgade honom, och han togs snabbt ombord på ambulanshelikoptern. men då var han redan bortom all räddning.
- Han var död och hade varit i vattnet en timme, säger Janne Bergwall vid Sjöräddningen.

Överlevande fördes i land
De tre överlevande fördes i land till stranden vid Holmhällar där de först togs omhand av frivilliga, och senare av räddningstjänstens personal.
På eftermiddagen skickades en krisgrupp ut från sjukhuskyrkan i Visby för att hjälpa till med krishanteringen, och överlevarna fördes till Pensionat Holmhällar.
- Det är viktigt att få ut krispersonal i ett sånt här läge, och det är jättebra att de åkte från kyrkan, säger Anders Buskas vid räddningstjänsten i Visby.
De personer som GT pratade med ger alla beröm till den snabbhet och proffsighet som räddningsinsatsen sköttes med.
- Jag är full av beundran. Det gick verkligen snabbt för dem att komma hit, och allt har skötts på ett bra sätt, säger Lasse Stenström som följde dramat från stranden.
Den omkomne mannen är inte hemmahörande på Gotland.