Patrik Annerud från helagotland.se fanns på plats under det dramatiska fritagningsförsöket vid 22-tiden på måndagskvällen.

- Jag hörde tre till fem skott. Mannen kom ut ur fastigheten och därefter uppstod det skottlossning, berättar Patrik Annerud, som stod vid avspärrningarna.

- Polisen hade förberett ett fritagningsförsök, och vad jag förstår kom han ut självmant. Det var troligen på hans initiativ som det började hända saker.

Klockan 22 rapporterades det att mannen var gripen. Han låg då ned på marken.

Klockan 22.30 skickade polisens informationsansvarige Dan Paulsen ut ett pressmedddelande som berättar att mannen, som innan hen greps annhållits i sin utevaro, greps efter att ha beskjutits med verkanseld.
Mannen träffades i ben och i bröstet. Hans tillstånd är för närvarande okänt. 

Skottlossningen före gripandet skedde drygt tjugo minuter efter att polisen evakuerat tre personer som befann sig på husets balkong under hela dramat.
Personerna hade aldrig direktkontakt med gärningsmannen, men var rädda för att försöka ta sig därifrån medan mannen, som ju tidigare skjutit en person med tre skott i ryggen, fanns kvar i huset.

- Just som jag stod och pratade med en polisman som sa att "nu är personerna ute ur huset så nu är det inte lika bråttom med nästa steg, att få ut gärningsmannen" så small det, berättar Patrik Annerud.

Därefter gick allt mycket fort. Över polisradion rapporterade insatsstyrkan att mannen fått verkanseld riktad mot sig, från minst två håll. Därefter att mannen låg ned på marken. En ambulans beordrades fram och med påslagna blåljus fördes mannen sedan direkt till lasarettet.

Polisens informationsansvarige, Dan Paulsen, skriver i pressmeddelandet att informationen under den pågående polisinsatsen varit "återhållsam" med hänsyn till de inblandade och personalens säkerhet.