En bit in på 1980-talet var de båda orterna Duved och Åre i Jämtlandsfjällen ungefär lika stora. I dag är det tydligt vilken av dem som gått om den andre.

Åre är utförsåkarnas centrum. Det är Sveriges största skidort, med den högsta fallhöjden i landet, 890 höjdmeter. Som skidentusiast är det hit man ska åka – och många menar att det är det närmaste Alperna man kan komma. Förutom pisterna tillkommer också ett underhållande uteliv, med krogar, hålligång och shopping.

Men partylivet passar inte alla som älskar att åka skidor. En stuga med fjällutsikt, tillgång till det mest nödvändiga, närhet till naturen och med möjlighet till avkopplande aktiviteter lämpar sig bättre för en del.

Artikelbild

| "Katedralen bland fjällen" kallas den fina träkyrkan i Duved. Den invigdes 1894.

Där allt händer

Kör man förbi Åre kommer man efter några kilometer till Duved. Den lilla orten ingår i Stor-Åre och lever en egen tillvaro. Vilket har sin förklaring.

Det har blivit mer så att de bofasta bor i Duved och besökarna väljer Åre, säger Rickard Sjöström, som bland annat driver stuguthyrningen Duvedstugan.

För den som bor och verkar i området är det i Duved som allt händer, berättar han.

Artikelbild

| Skoteråkning är en annorlunda och spännande upplevelse.

Här finns en matbutik, några restauranger, ett hotell och ett pensionat. Här ligger också skolan samt sporthallen för området. Åre kan visserligen stoltsera med sin kyrka från 1100-talet, men i Duved finns den katedrallika träkyrkan i nygotisk stil, som även kallas "katedralen bland fjällen". Den rymmer 900 sittplaster och firade 125 år förra året.

Mer åktid

Artikelbild

| Från Duved är det bara några kilometer till Åres skidsystem, som är Sveriges största.

Under högsäsong fylls Åre av skidsugna. Det följs av långa liftköer och det kan bli trångt i backarna. Men det handlar inte bara om fallhöjdsmetrar, utan hur ofta man hinner ta sig nedför backen. Då är Duved och Tegefjäll bättre, menar Rickard Sjöström.

Där får man mycket mer åktid. Det blir ju en del tid i liftkö inne i Åre, i synnerhet när det är fint väder, säger han.
Artikelbild

| Rickard Sjöström har vuxit upp i Duved och driver bland annat stuguthyrning.

Duved och Tegefjäll är två sammanlänkade skidområden längs med Mullfjällets branter. Här finns både linbana, sitt- och ankarliftar, med välpreparerade, breda pister som mest består av röda och blå backar. För den som vill njuta av härlig skidåkning utan trängsel är det rena lyxen. Vill man ändå in till Åre tar man skidbussen dit.

Hundspann och isfiske

I Duved kan du varva utförsåkning med andra vinteraktiviteter. Längskidsspåren, som ligger vid skidsystemen, är lite backigare än de övriga i området. Svårighetsgraden varierar från lätt till medelsvår eller svår åkning med flera längder, där de korta slingorna är elbelysta till klockan tio på kvällen.

Förutom skidåkning av olika slag har Duved en hel del annat att erbjuda, säger Rickard Sjöström.

Att åka skoter är ett annorlunda och roligt äventyr. Leden börjar redan inne i Duveds centrum och tar dig längs med Åresjön till Edsåsdalen eller mot Järpen, eller rakt söderut till Ottsjö. Andra nervpirrande upplevelser är isfiske på tjärnar, snöskovandring på storslagna fjällvidder och hundspann längs med Åredalen.