LEDARE GOTLÄNNINGEN Helgen innan valet, den 31 augusti – 1 september arrangeras Statement Festival – världens första stora musikfestival helt fri från cis-män. En cis-man är en man som fötts med sitt kön och känner sig relativt överens med de sociala föreställningarna som finns kring det manliga könet.

Festivalen startades av Emma Knyckare som en reaktion på de otaliga övergrepp på kvinnor som inträffat på musikfestivaler.

På denna festival är trygghet ett ledord och en självklarhet. Festivalen beskriver sig som ett historiskt event där ett statement görs mot sexuella övergrepp och trakasserier.

Ligger denna typ av evenemang rätt i tiden? Svar ja! Att exkludera män på lång sikt är så klart inte rätt. Men låt oss se denna festival som just ett statement, en markering mot sexuella övergrepp. En näve i bordet – nu är det nog.

Vad kan samhället lära sig av initiativ som denna festival? Vilka statement borde samhället i stort göra?

I tidningen Expressen kunde vi den 31/7 läsa ”En misstänkt våldtäkt ska ha inträffat i ett skogsområde …”. Det är bara en av andra liknande rubriker.

Det knyter sig i magen. Nu får det vara nog. Det måste bli ett slut på att män tar makten över kvinnor och trasar sönder liv. Kvinnor över hela världen begränsas och fråntas sina fysiska platser.

Uppmärksammade mordfall på kvinnor är Ida som mördades när hon var ute och sprang i skogen i Upplands Väsby. Eller kvinnan som mördades under en motionsrunda i skogen i Ulricehamn. Vid båda tillfällena vistades kvinnorna själva i skogen för att motionera. Efter morden rekommenderade polisen kvinnor att inte vistas själva i skogen.

Som motreaktion genomfördes på många håll i landet, initiativ där kvinnor sprang i grupp för att både hedra men även ta tillbaka skogen.

Det finns ingen enskild fråga jag tänkt så mycket på de senaste tjugo åren, som min egen fysiska och psykiska trygghet och frihet. Det är en samhällsfråga värd att lyfta om och om igen. Festivaler och löpning i grupp är olika former av motreaktioner på händelser där män har trasat sönder och tagit kvinnors liv, denna ledare är en annan.

Rör inte våra kroppar, rör inte mina medsystrar och rör inte vår frihet!