Familjemedlemmar, kompisar och arbetskamrater till alla de som var inblandade i skottlossningen och det efterföljande dramat vid Brucebo levde i stor ovisshet och oro i går eftermiddag och i går kväll. Andra som bara följde händelseutvecklingen via media delade deras oro.
Det här var en kväll när människor behövde få tillfälle att träffas och samtala, det var biskop Lennart Koskinen och kyrkorådsordförande Inger Harlevi överens om. Därför lät de bli att stänga Domkyrkan när den skulle stängas klockan fem.

Väntar på lösning
Tidigt på kvällen var det bara några enstaka personer som kom förbi för att få sitta ned en stund och samla tankarna.
- Om allt avlöper väl så kan man kanske tycka i efterhand att det är onödigt att ha öppet en kväll som den här, men det vet vi inte om det kommer att göra, sa Inger Harlevi vid halv sju-tiden.
- Vi får se hur behoven ser ut, men vi avvaktar och stannar här tills det blir en lösning, sa Lennart Koskinen.

Viktig information
Även sjukhuskyrkan förstärkte med mer personal under eftermiddagen och kvällen. De ville finnas till hands för anhöriga som fanns på sjukhuset, men de kunde också förmedla färsk information om händelseförloppet på Brucebo till sina kolleger i Domkyrkan.
Därmed hade Inger Harlevi och Lennart Koskinen en ganska klar bild av händelseutvecklingen. Information är viktig i ett sådant läge, tycker de. Felaktiga uppgifter spär på oron och ovisshet är tung att bära.
Inom stiftet så hade man så sent som förra veckan ett samrådsmöte för kyrkorådsordföranden om hur man ska hantera krissutuationer. För Domkyrkoförsamlingen blev det skarpt läge snabbare än man hade kunnat föreställa sig.
- Det viktiga i en krissituation är att man finns närvarande och att det finns någonstans att gå för dem som behöver det, säger Inger Harlevi.
- Människor måste få tillfälle att vädra sin oro och för att kunna göra det behöver man en mötesplats. Man kan inte träffas på en kall landsväg, men man kan alltid träffas i kyrkan - den tillhör alla gotlänningar, säger Lennart Koskinen.