I tio år drev Stefan Lundgren och hans familj restaurang Maven i hamnterminalen i Kappelshamns hamn. I somras var de tvungna att slå igen. Underhållet på byggnaden var eftersatt. Bland annat har det blivit omfattande vattenskador.
Gotlands kommun, som äger byggnaden, har tidigare sagt att man inte prioriterar att underhålla hamnen och dess byggnader. De vill i stället sälja anläggningen.

Den första juni i år flyttade Stefan Lundgren sin restaurang därifrån, och han har inte haft öppet i anläggningen sedan förra året. I stället har man nu öppnat Maven i en före detta butik i Kappelshamn. Men Stefan Lundgren skulle inte ha något emot att driva restaurang i hamnen igen.
- Jag har tidigare försökt köpa loss själva byggnaden. Det gick inte eftersom kommunen vill sälja allt tillsammans. Det handlar om ganska stora kostnader för oss. Så vi vet inte.

Nu har han, tillsammans med två andra företagare på orten, planer på att eventuellt försöka köpa hela hamnen och anläggningen av Gotlands kommun.
- Vi var där i onsdags, på visning. Vi vet ju inte alls hur det kommer att bli. Det finns ju andra intressenter, stora sådana, med helt andra pengar än vi har. Vi har inte ekonomi att stå emot sådana bud, säger Stefan Lundgren.
- Vi får se om vi ska lägga något bud. Det ska vi ta ställning till nu, säger Stefan Lundgren.

Men han hoppas att den som köper hamnen inte tänker använda den som "nödhamn".
- Bäst för Kappelshamn vore ju om den användes som riktig hamn, med färjetrafik. Det sämsta vore att den fortsätter att användas till det den gör idag, nödhamn, där båtarna ligger och samlar rost.