- Jag har varit lite av varje under de här åren, bland annat ungdomstränare och a-lagstränare, säger Janne.

Redan 1977 började det smidas planer om ett samgående mellan Eksta, Stånga och Hemse BK:s hockeysektioner.
- Det var Torgny "Toggan" Bendelin och Tore Johansson som drog igång det, säger Leif "Sigge" Siggelin, vaktmästare.
"Sigge" var materialare i Hemse BK då och följde sen med till Sudret.

Inte lätt
Men sammanslagningen var inte helt enkel.
- Nej, det var många som hade synpunkter och jag vet att vissa spelare i början var noga med att de spelade för Stånga, Hemse eller Eksta trots att laget hette Sudret, säger "Sigge".
Sudrets första match var en träningsmatch inför 200 personer på Suderrinken den 12 november 1978 mot juniorallsvenska laget NSA 76, det blev förlust med 2-5. Historiska målskyttar för Sudret blev Rolle Ahlvin och Magnus Wallin.

Ulf Rådbjer
Sudrets första seger kom redan i den andra träningsmatchen, då mot AIK:s allsvenska juniorlag med bland andra dåvarande juniorlandslagsmannen Ulf Rådbjer i laget. Sudrets seger skrevs till 6-5.
I seriepremiären borta mot Graip i division 3 så blev det seger med 3-0, målskyttar var Leif Kvarnberg, Torgny Larsson och Kåge Hansson och tränaren Kent Fredriksson kunde inte annat än att vara nöjd.
Under de 30 åren så har det passerat en hel del spelare och några har etsat sig fast i minnet lite mer än andra.

Bjässen Gluchenko
En av dem är ryssen Viktor Gluchenko som kom till Sudret som 32-åring i mitten på 90-talet efter drygt tio år i högsta ligan i Ryssland med Dynamo Moskva.
- Det var en riktig bjässe som var 1,89 lång och vägde säkert över 100 kilo, han var en stor profil. Han hade två uttryck som han använde sig ofta av, antingen var det "no problem eller big problem", säger "Sigge" och skrattar.
Något han gillade skarpt var bland annat potatis.
- Han gick från Hemse till "Gahmens" (i Fardhem, GA:s anm.) och köpte en hel säck potatis som han sen bar hem, säger "Sigge".

Issakov bäst
Men ser man till den bäste spelare som spelat i Sudret så faller valet på en annan ryss.
- Konstantin Issakov var här när vi spelade i division 1 som också är klubbens största framgång. Han var riktigt bra, säger Janne.
Och fortsätter:
- Men skall man se till Sudrets största svenska profil och som ännu är med i Sudret så måste det bli Magnus "Mankan" Tallberg. Han var "stor" både som spelare och människa och är ännu förstås "stor" som människa, säger Janne.

Tungt efter "ettan"
Sudrets tyngsta period under de här 30 åren var nog efter division 1-sejouren.
- Det drog med sig en ganska tung ekonomisk baksmälla, säger Janne.
Men det är något som man fått bättre ordning på och nu är det en ny säsong som stundar för Sudrets hockeykrigare och för Janne och "Sigge" så blir det återigen en säsong med spolning, tvättning av hockeykläder plus en massa andra sysslor som hör till.