Gotlandsrevyn har underhållit gotlänningarna i över tio år. Förra året firades tioårsjubileum, fast egentligen blir årets uppsättning den tolfte i raden.
Jubileumsrevy
Den allra första revyn var en hyllning till Gotlands Allehandas 125-årsjubileum. Först året efter bildades föreningen Gotlandsrevyn.
Innehållet blir som vanligt ett hopkok av det gångna året på Gotland. Namnet på 2009 år nyårsrevy är Älva - en magisk revy. Det magiska som det pratats så mycket om under året kommer igen i flera nummer.
Eventuellt sänkta hastigheter på vägarna, studentallén som öppnas för trafik och kommunens utvandring från innerstan är andra axplock som troligen kommer med.
- Och Gislestam (politiker i kommunfullmäktige, red anm) som röstade fel, sånt måste vara med, säger Roland Olsson som varit med sedan begynnelsen.
Mycket kan hända än
Men så här långt innan premiären, i mitten av november, vet man aldrig vad som slutligen kommer med. Året är ju inte slut än och säkert dyker något upp som måste få plats i föreställningen.
Revygänget är sig likt, i stort sett. Dansaren Sara Jakobsson som var med för två år sedan kommer tillbaka i år och deltar även med skådespeleri och sång.
Ny regissör
Regissören är ny för året. Peter Jankert blir den femte i turordningen och tar över efter Örjan Herlitz. Jankert, som flyttat tillbaka till Gotland efter många år på fastlandet, var även med i Romateaterns uppsättning Revisorn den här sommaren.
- Vi har bytt regissör rätt så ofta, men det ser jag inte som en nackdel. Man lär sig mycket av att jobba med olika personer.
Fredagen den 9 januari 2009 är det premiär på Rondo för 2008 års tillbakablick. Antalet besökare har ökat varje år och den förra föreställningen sågs av 8 500 personer under ett 30-tal föreställningar. Även i år är drygt 30 föreställningar planerade, varje fredag till söndag från 9 januari till 21 februari.