Sommaren 2003 vann Dag Svensson från Gotland en rymdresa i programmet "Astronauterna" i TV3. Ända sedan dess har kanalen försökt få honom att ändra sig, och acceptera pengar i stället för en resa i rymden.
Men Dag Svensson står på sig.

"Mitt livs dröm"
- Det är mitt livs dröm att få åka ut i rymden, och jag byter inte min livsdröm mot pengar. Hade det bara handlat om pengar från första början hade jag inte ställt upp alls, berättar han för GT.
I går offentliggjordes via nyhetsbyrån TT att den första svenska rymdresan är såld. En man köpte via en resebyrå i närheten av Malmö en plats som rymdturist på en amerikansk rymdfärja.
Den platsen hotar dock inte Dag Svensson.
Skåningen köpte sin plats av det amerikanska bolaget Virgin Galactic för motsvarande drygt 1,4 miljoner kronor.
Hans resa kommer att gå elva mil rakt upp i luften, med start i öknen i New Mexico. Resan kommer att pågå i två timmar och resenärerna - åtta till antalet - kommer att vara viktlösa i fem minuter. Resan genomförs tidigast år 2012.
Dag Svenssons resa är likartad men kommer att genomföras av ett bolag i Ryssland.

Inga garantier
- Samtidigt finns inga garantier. Om inte företaget anser att det är säkert nog, så blir det inget av. Och även om det blir en resa, så finns det förstås stora risker med det också - men det är värt de riskerna, att resa i rymden är min absolut största livsdröm!
Bolaget som gotlänningen ska åka med heter Space Adventures, och på den resan finns blott en yrkeskosmonaut, Dag Svensson och ytterligare en rymdturist.
- Jag hade gärna åkt i går. Men jag vet vad jag väntar på, och jag har blivit ganska bra på att vänta. Det är absolut mitt livs största dröm, och om det är väntan som krävs så får det bli så.
Tv-kanalens försök att köpa sig fri från ansvaret har pågått ända sedan Dag Svensson vann resan.
- TV3 är vana att göra dokusåpor, och när såporna är över är allt klart. Men i mitt fall handlar det om ett åtagande som spänner över många år, och så vill de inte ha det, säger Dag Svensson - fast besluten att genomföra sin resa, så fort tillfälle ges.