- Det har naturligtvis påverkat företaget. Det är klart att man tappar gajsten.

Det var i oktober som Joachim Kuylenstierna fälldes för misshandel och ringa narkotikabrott vid Stockholms tingsrätt. Joachim Kuylenstierna är vd för bolaget Diös & Kuylenstierna som äger de gamla försvarsfastigheterna i Fårösund och därmed är han också en av nyckelpersonerna i utvecklingen på norra Gotland.
Personalen i Fårösund, nära affärskontakter, vänner och familj har känt till vad som har hänt ända sedan Joachim Kuylenstierna greps den 11 mars i år och sedan satt häktad i 16 dagar. När nät-tidningen realtid.se i går publicerade brottsstycken av historien valde Joachim Kuylenstierna att berätta om domen offentligt.

Åtta år sedan
Joachim Kuylenstiernas berättelse är en lång historia som börjar för åtta år sedan, när han träffar den kvinna som han sedan har ett ganska stormigt förhållande med. Det juridiska efterspelet är fortfarande inte över. Båda parter har överklagat tingsrättsdomen, samtidigt som det också finns en ekonomisk tvist mellan dem båda.
Enligt kvinnan har Joachim Kuylenstierna misshandlat henne vid flera tillfällen. I tingsrätten berättar kvinnan om hur han har slitit tag i henne, slängt runt med henne och släpat henne över ett golv i fötterna. En marskväll i fjol kulminerade det med ett bråk där Joachim tog ett hårt tag i hennes öra. Han grep också hårt i hennes armar, händer och fötter.
Joachim Kuylenstierna erkänner att han drog kvinnan hårt i örat den där marskvällen, men förnekar de andra anklagelserna. Han hävdar att han hållit fast kvinnan för att hon skulle lugna ner sig.
- Att dra någon i örat är misshandel och det ska jag naturligtvis dömas för. Men efter fyra timmars bråk brast jag, säger han.

Misshandel
Stockholms tingsrätt valde att gå på kvinnans linje, eftersom de anser att hennes berättelse varit detaljerad och framstår som självupplevd. Med hänsyn till att det inte har utdelats några slag eller sparkar döms Kuylenstierna för tre fall av misshandel och inte kvinnofridskränkning.
I samma dom fälls Joachim Kuylenstierna också för ringa narkotikabrott. Kvinnan hävdar i sitt vittnesmål att han är beroende av droger, men det bestrider Joachim Kuylenstierna själv:
- Polisen frågade om jag hade tagit kokain. Det har jag och därför erkände jag det. Eftersom jag erkände blev jag också fälld.
Tingsrätten dömde Joachim Kuylenstierna till 80 dagsböter och villkorlig dom. Han ska också betala ett skadestånd på drygt 30 000 kronor till kvinnan.
Har du drogproblem?
- Nej, jag har inte några problem med droger, säger Joachim Kuylenstierna med eftertryck och fortsätter:
- Vid tre tillfällen har jag tagit kokain på fester, men det är ingenting för mig och det är inte någonting som någon annan bör testa. Kokain fick mig bara att må dåligt. När jag släpptes ur häktet tog jag kontakt med en läkare och sedan har jag regelbundet lämnat blodprov för att kunna bevisa att jag inte är någon narkoman.

Turbulens
Även om domen blir en annan i hovrätten inser Joachim Kuylenstierna att den fällande tingsrättsdom som han nu har över sig kommer att påverka människors syn på honom:
- Man föraktar ju människor som har gjort det som jag är dömd för. Men jag tycker inte att det ska behöva påverka mitt anseende i affärslivet. Jag har fortfarande personalens förtroende och att jag har levt i en destruktiv relation borde inte påverka mitt arbete.
Men han medger ändå att turbulensen under det senaste året har påverkat honom i jobbet.
- Det har naturligtvis påverkat företaget. Jag har inte fått tillbaks den ånga som jag hade förut.
Har det här medverkat till att Bungenäsprojektet har lagts på is?
- Det har naturligtvis spelat in. Jag brukar kunna få saker och ting att hända, men det är klart att man tappar gajsten när det händer sådana här saker.
Varför väljer du att berätta om domen offentligt?
- Jag vill att folk ska få veta vad som har hänt och varför jag har varit annorlunda under det senaste året. Och så vill jag att folk ska kunna ställa frågor direkt till mej. Det är en jobbig del av mitt liv, det är det jobbigaste som jag har varit med om, men jag har inte problem med att tala om det.