Den nybildade scenkonstgruppen med det småbusiga namnet Hyss spelar i höst för fulla hus i Visby. I turnéplanen sticker Östergarns Bygdegård Kulturhus ut som en udda avstickare. På Fars dag bjöds publiken på en fartfylld show på temat utseendefixering i en fullsatt bygdegård. Med hjärta, smärta, självdistans och humor sätter kvartetten Hyss fingret på vår samtid och synen på kvinnokroppen. Det är rappt, underfundigt, kul och stundom svart.  En av Hyssarna - Amanda Heijbel är uppvuxen i Herrvik, Östergarn - och har sedan barnsben stått på scen och är en uppskattad radiopersonlighet på P4 Gotland. Det är ändå en påtagligt berörd Amanda Heijbel jag träffar efter showen och jag undrar hur det känns att ”komma hem” med en sådan här föreställning. 

– Det var en viss anspänning och lite läskigt faktiskt. Var jag än tittade ut över publiken såg jag kända ansikten så det var både lite speciellt och nervöst, säger hon.

Med tanke på att scenkonstgruppen är relativt nystartad är det kanske på sin plats att kalla det för en riktig rivstart.

Artikelbild

| Hyss pustar ut efter en lyckad föreställning. Karin Leoson, Blossom Tainton, Amanda Heijbel och Liisa Aus.

 – Ja, vi har satt in två extraföreställningar och sålt slut på biljetterna till flera föreställningar. Folk vet ju inte riktigt vad de ska förvänta sig av showen men vi har nått ut och mottagandet har varit fantastiskt, berättar Amanda Heijbel. 

– Många känner igen sig och kvinnor och män i alla åldrar har hittat oss, tillägger hon.

Manus och regi för showen ”Men – hur ser vi ut? En ytlig show med djup” står Karin Leoson för. Hon står också på scenen tillsammans med övriga i gruppen.

– Det är mitt första manus faktiskt och jag har skrivit det för den här gruppen. Tidigare har jag regisserat en hel del och skrivit ett par böcker, säger Karin Leoson.

Artikelbild

| Amanda Heijbel från Herrvik är en av medlemmarna i Hyss.

Förutom Karin Leoson och Amanda Heijbel består gruppen Hyss av ytterligare två färgstarka kvinnor. Blossom Tainton känner vi bland annat igen som hälsoprofil, och med meriter från Melodifestivalen, hörde vi henne ta ton även i den här produktionen. Liisa Aus, med rötter i Estland, är skådespelerska, musiker, journalist och lite till. Det är inte utan viss stolthet Amanda Heijbel berättar att Hyss är klara för audition på Riksteatern med den här föreställningen.

– Det är ju en sorts bekräftelse på att det vi gör är angeläget och bra även i ett större sammanhang så det ska bli spännande!

Artikelbild

| Katarina Michanek, ordförande i föreningen Östergarns Bygdegård Kulturhuset, tackar Hyss för en härlig kväll.

Allt medan scendekoren packas ihop och lamporna släcks är det dags för var och en åka hem till sitt för en natts sömn innan vardagen tar vid. Nu stundar ett par veckors välbehövlig paus från Hyss innan det är dags för fortsatta bus och rackartyg om snedvridna ideal.