1984 är inte bara namnet på ett av Van Halens bästa album. Sommaren samma år lirar gruppen tillsammans med AC/DC och slynglarna i MötleyCrüe skjortan av den svenska hårdrockspubliken när Monsters of Rock sveper över Råsunda fotbollstadium.

1984 är också året då svensk tennis är världsledande med fyra spelare rankade topp 10 i världen.

På Gotland ser två jättearrangemang dagens ljus: Gotland Grand National och Medeltidsveckan.

Artikelbild

| Superstjärnan. Att ersätta Tracey Brown tycktes omöjligt men Regina Brown (bilden) lyckades och tog den gotländska basketpubliken med storm.

VIF Gute Handboll åker ur allsvenskan och ett ungt och piggt Roma IF coachat av Torgny Bendelin kvalar till division 1, men orkar inte hela vägen, trots peppning från guldtränaren och nyblivne förbundskaptenen Leif Boork.

Men först: En historielektion.

Gotland hade redan i mitten av 1970-talet blivit för litet. Säsongen 1978-1979 kvalade Visby AIK första gången till elitserien, men var inte redo.

Året efter tog rutinerade Kelly Grant över som coach efter att Paul ”Dino” Larsson valt att skriva på för KFUM Uppsala. Grant lade grunden för vad som komma skulle komma tre år senare när ”Dino” återvänder till Visby AIK. Med sig har han 21-åriga Susanne Rosengren som ska bli klubbens galjonsfigur under många säsonger. Tillsammans med Mariette Lundström (U-landslaget) har Visby AIK en fantastisk centerkombo med två landslagsspelare. Udda för att vara ett lag på näst högsta nivå. Klubben har också storstjärnan Tracey Brown från USA.

Artikelbild

| Paul "Dino" Larsson tillsammans med AIK:s 17-åriga U-landslagsspelare Eva Areskoug och Mariette Lundström.

– Jag ska ta Visby AIK till elitserien inom tre säsonger, säger ”Dino” Larsson självsäkert och uppfattas som kaxig i en tid då det inte var okej att sticka ut för mycket.

Under försäsongen vinner laget fyra träningsmatcher av fem mot elitseriemotstånd.

Artikelbild

| Attack! Tintin Hillblom för layup.

– Vi bör vara med och kriga om en topplats redan i år. Vi har tränat hårdare än någonsin och jag lovar ett spel som tilltalar publiken. Rolig, offensiv och fartfylld basket med aggressivt försvar och snabba uppspel, säger han.

Vi sladdar in i säsongen 1983–1984 som blev en enda lång defilering. I seriepremiären slogs publikrekordet för en basketmatch på Gotland när 750 personer kom till Södervärnshallen för att se Eskilstuna plattas till med förkrossande 100–48.

Artikelbild

| Första säsongen. Susanne Rosengren (höger) gjorde sin första säsong på Gotland. Bredvid henne Katarina Klingvall och Ann Vallin.

Segertåget var i rullning.

Visby AIK ställde ett komplett lag på banan med lokala landslagspelare som Mariette Lundström, Ann-Catrine ”Tintin” Hillblom och Eva Areskoug för att nämna några. Här fanns den 21-åriga amerikanska artisten Tracey Brown även kallad ”Sugar Brown” och stjärnforwarden Susanne Rosengren som redan gjort ett 50-tal A-landskamper.

Artikelbild

| Ann Vallin.

Publikrekordet från premiären står sig bara ett par omgångar. När Kallhäll gästar Södervärnshallen ryker det all världens väg och drygt 1 100 personer löser entré och får se sitt basketlag ta sin största seger. Slutresultatet skrivs till svindlande 113–35.

Nu skenar segertåget mot en kvalserie till elitserien. I Division 1 östra är Visby AIK oslagbart.

Artikelbild

| Eva Areskoug.

I slutet av oktober lämnar fixstjärnan Tracey Brown laget sedan hennes mamma drabbats av en hjärtinfärkt i Browns hem i New Jersey.

Två veckor senare ansluter en ersättare i Regina Brown från Charleston, South Carolina som också visar sig vara en spektakulär spelare och ju längre säsongen gick utvecklade hon ett nämast telepatiskt samarbete med Susanne Rosengren.

1983 tar på sig vinterskrud och när vi landar i januari 1984 har Visby AIK sedan länge säkrat seriesegern. Visby AIK firar seriesegern i grundserien med kaffe och kaka efter 22 raka.

Paul ”Dino” Larssons snack som ansågs kaxigt inför säsongen, känns i det närmaste försiktigt efter grundserien.

Visby AIK spelar som ett elitserielag redan nu.

– Vi har kondition och vi har styrka och det finns inget annat lag som springer ifrån oss, säger han.

Kvalserien inleds lika övertygande, men i den tredje omgången kommer första förlusten och en 24 matcher lång segersvit är till ända.

Göteborg anförda av bjässen (199 cm) Kris Johnson som gör 39 poäng och ligger bakom segern med minsta möjliga marginal 70–69. Efteråt tycker AIK-spelarna att Kris Johnson fick fördelar av domaren, vilket kostade Visby många fouls.

– Vid min fjärde snurrade hon runt och det blev en sammanstötning där jag fick skulden, suckar Mariette Lundström.

– Hon kunde använda både armbågar och armar. Det var inte så skoj att tampas med henne, säger Susanne Rosengren.

Besvikelsen efter säsongens första förlust är stor och inte minst hos vinnarskallarnas vinnarskalle:

– Så här dåligt ska vi inte spela. Vi var ju usla i returtagningarna och säkerheten i både passningar och skott var helt bortblåst. Jag förstår inte, fräser Susanne Rosengren.

Hageby BK från Norrköping får sota för det redan ett par dagar senare.

Ett heltänt och revanschsuget Visby AIK kör över Hageby i Södervärnshallen med klara 74–44.

Även om Regina Brown var poängbäst med 27 så är Catharina Mörrby namnet på mångas läppar. Hon sköt 12 poäng och rev ner fem returer efter att tidigare fått sparsam speltid.

Ny förlust i omgång fem mot Luleå och än en gång med en enda löjlig poäng (73–74). Visby AIK tappar en tolvpoängsledning mot norrbottniskorna. Än en gång är domarna i fokus under matchens sista minut.

– Domarna lurar oss på fem sekunder. Här gäller 30 sekunders-regeln, men ingen blåste, vi skulle haft bollen de sista sex sekunderna men ingen blåste, dundrar VAIK-coachen.

Kvalresan bär till Östersund där seriens bottengäng Östersund förnedras med 100–39. ”Cirkus Regina startade och avslutade avrättningen” är rubriken i GT dagen efter. Segern gör att Visby befäster andraplatsen bakom Luleå efter halva serien och med två poäng ner till Göteborg under strecket.

När elitlaget Sätila gästar Södervärnshallen fredagen den 23 mars bjuds publiken på högklassig basket där Regina Brown och Mariette Lundström sticker ut i vad som rankas vara Visby AIK:s bästa match. Gotländskorna vinner med 82–70 och går nu upp i serieledning.

– Vår bästa match, vilket teamwork. Nu kan vi knappast missa en elitserieplats, säger Regina Brown.

Hon hyllades av Sätilacoachen Jan Kollgren:

– Regina Brown är det svettigaste jag sett i en svensk dambasketmatch, landets klart bästa amerikanska.

Visby AIK följer upp segern mot Sätila genom att besegra Malbas i Limhamns sporthall innan Göteborg kommer på besök i Visby.

Visby är blodtörstigt efter bataljen i Göteborg som jättecentern Kris Johnson gick vinnande ur. Men framför allt skulle en seger innebära att elitserieavancemanget är säkrat.

714 personer packar in sig i Södervärnshallen för att se vad man hoppas ska bli en historisk match.

Göteborg vinner uppkastet, men Visby AIK springer sönder ett trögt Göteborg som gör allt för att sinka tempot.

Visby AIK har 10–0 efter 2,30 i första perioden och Susanne Rosengren och Mariette Lundström dominerade Kris Johnson under korgarna.

I halvtid hade Visby AIK en ledning med 23 poäng – 47–24.

Göteborg blir utmanövrerat, förnedrat och nådastöten kommer i tredje när Visby AIK gör 15–0. Kris Johnson bänkas under stora delar av tredje- och fjärde perioden. Matchen slutar 84–51 och Gotland har fått ett elitserielag i basket och Visby AIK blir öns blott andra förening efter Bysarna att avancera till högsta nivå i en lagsport.

Susanne Rosengren som var så tjurig i Göteborg tillhör matchens giganter med sina 25 poäng och en krigarinsats utan nåd i insidespelet.

– Tro för den skull inte att vi tänker slå av på takten. Nej, tvärtom! Vi siktar på att vinna kvalserien och ta full pott i de fyra återstående matcherna, ­säger Paul ”Dino” Larsson.

Dagen efter avancemanget kommer ett nytt ­glädjebesked. Guarden Eva Areskoug, 17, gör ­Mariette Lundström, 17, sällskap i ungdomslandslaget.

Kvalrafflet är inte över. I den sista omgången ställs Visby mot Luleå i en match om kvalseriesegern. Båda klubbar har 18 poäng inför mötet.

Seriefinalen hade inte ens startat när ljuset släcktes ner i Södervärn och strålkastarna riktades mot ett uppställt Visby AIK på innerplan.

Age Franking, sportchef på GT har planerat en kupp. Tillsammans med tidningens redaktör Axel Larsson förkunnar man före uppkast att Visby AIK fått GT-guldet.

När matchen väl var i gång visar Visby att man är seriens bästa lag. Än en gång kördes en toppmotståndare över, den här gången med 88–54.

– Trots att vår elitserieplats varit klar i en vecka så ville vi verkligen vinna den här matchen, säger Paul ”Dino” Larsson.

Visby AIK förlorar sedan borta mot Högsbo. men avslutar med en klar seger mot Östersund.Visby AIK summerar sin magiska säsong med 33 segrar av 36 möjliga.

I två av de tre förlusterna var med en poäng med en poäng och fyra i den tredje.

I Södervärnshallen vann man rubbet.

Clean sheet.