Att lära gamla polischefer rida är en utmaning, men inget som Fia Lundberg backar för med sina islänningar. Hon är en av många gotlänningar som i helgen deltog i "Öppet Hästgotland". Hästägare hade gått ihop för att visa vad de har att erbjuda i hästväg. Gotland är hästtätast i landet och det går en häst på var sjätte gotlänning.


Lugnt temperament
Åktur i vagn dragen av häst, uppvisning av riddarna och Western riders, liksom dressyr och hästar som kan hälsa, fanns med i utbudet som fanns runt om på ön.

Hos Fia Lundberg bjöds det turridning i den storslagna naturen vid Stora Gåsemora på Fårö. Ett gäng ryttare gav sig av längs stranden på de små sega och arbetsvilliga hästarna.

Artikelbild

| Carin Götblad lockade ut systerdottern Anna-Sofia Götblad på en ridtur medan storasyster Eva-Lena Götblad föredrog att se på.

- Jag valde islandshästar för deras goda lynne, säger hon och räknar upp alla fördelar.

Islandshästen är speciell på många sätt och har två extra gångarter. Tölt är den mest användbara eftersom den är mycket bekväm. Hästen sätter ner ett ben i taget, vilket ger en jämn fyrtakt. Passgång är en annan specialitet och beteckningen "flygande pass" säger en del om farten

Ett lugnt temperament, stadig och säker på foten är andra egenskaper. Samtidigt är den energisk och framåt när den har en ryttare på ryggen. Den är stark trots att den är liten och mankhöjden är i genomsnitt 136 centimeter. Den bär ledigt en vuxen man.

- Jag brukar sätta gränsen vid 85-90 kilo, men det beror lite på om ryttaren är bra att rida. Förutom att erbjuda ridturer till privatpersoner och grupper, samarbetar Fia Lundberg med Birgitta du Reitz på Stora Gåsemora.

Artikelbild

| Fia Lundberg tycker att islandshästen är en säker och bra turridningshäst.

- Konferensgäster kan boka ridning och i höst ska vi ha en helg där vi kombinerar ridning med meditation, berättar Fia Lundberg


Går ute året runt
Hästarna kan ridas året om men används mest under sommarhalvåret.

 - De har semester från december till mars.

En lång täckande vinterpäls till skydd för kylan, växer då fram. De går ute året om, som de alltid gjort på sin hemö, men har förstås tillgång till det föreskrivna vind och väderskyddet. Om nu hästarna använder det, är en annan sak och på lördagen fanns det knappast något sådant behov. Visserligen blåste det friskt men solen sken när de nio ryttarna gav sig iväg genom hagen i rask takt ner mot vattnet och med siktet inställt på Sudersand.

- Det är så här man ska uppleva Fårö, tyckte Carin Götblad.