Ingvar Carlsson möter upp nere vid stranden vid Nyhamns fiskeläge. Via en knappt märkbar stig når vi hans stuga, inbäddad bland träden. Från verandan en andlöst vacker utsikt över havet.
Här har familjen bott sedan 1970. Granne med gamle ministerkollegan Thage G. Peterson. Där, på gränsen mellan deras tomter, har många politiska spörsmål avhandlats.

Vandrat runt hela ön
- Men innan dess bodde vi i stugbyar på flera ställen på ön, säger Ingvar Carlsson.
Tillsammans med de två döttrarna har han också vandrat runt hela Gotland.
- Vi har gått ut på varenda udde. Jag har räknat ut att sträckan är lika lång som den mellan Stockholm och Luleå.

Ett fantastiskt jobb
Ingvar Carlsson fyller 75 år i höst, något han inte tänker fira. Däremot funderar han på att dra ner lite på alla uppdrag han fortfarande har. Men kvar som ordförande i stiftelsen Bergmancenter på Fårö blir han, "ett fantastiskt jobb", tillsammans med radarkollegan Jan-Erik Wikström (fp), båda gamla kulturministrar.
Därför har han pendlat till Fårö denna vecka. Och på söndag börjar Almedalsveckan.
På måndag ska han vara med i en debatt om religion och politik, anordnad av tidningen Dagen.
- Och där vill de ha med en gammal ateist!
Han anser att religionsutövning är en privatsak, men säger samtidigt att alla i dag måste inse att religionen är en maktfaktor och att man därför bör lära sig så mycket som möjligt om religion.

Lisbet Palme övertygade
Det tog några år efter mordet på Olof Palme, innan Ingvar Carlsson själv, som partiordförande, ville tala i Almedalen.
- Jag tyckte att det var Olof Palmes mötesplats och talarstol, så jag höll till några år på Högklint och vid Österport. Men Lisbet Palme fick mig på andra tankar, så på 90-talet talade jag i Almedalen.
Han tror på politikerveckans framtid och har inget till övers för gnällspikar som spår dess snara död.
- Gotland och Visby ska vara stolta över att ha lyckats skapa en sådan fantastisk plattform för politik och samhällsdebatt.

Leder expresidenter
Ingvar Carlsson är, bland sina internationella uppdrag, också ordförande för en förening med ett 40-tal före detta presidenter och statsministrar. Han är nyligen hemkommen från ett möte som han lett, i Saudiarabien.
- Där löser vi alla världens problem! I år handlade det om energi, miljö och hur vi ska förhindra krig.
Han säger att USA:s nye president, Barack Obama, redan har präglat den internationella debatten positivt.
- Det finns ett nytt hopp efter den destruktiva eran med George W. Bush.
Debattdeltagarna kommer nästan alltid överens och de har alla har en stark tro på FN. Deras slutsatser skickar de i form av en kommuniké till olika regeringar. Och Ingvar Carlsson tycker att det kanske borde vara värt för regeringarna att lyssna, eftersom hans förening ofta spått rätt.
- Redan för många år sedan uppmanade vi till dialog kring religionens roll i samhället. Och vi var tidigt ute för att varna för finanskrisen.

Tänker fritt
Han säger att statsmännen känner sig fria i sitt tänkande i denna grupp, när de kan lägga undan prestige och nationella hänsyn.
Det var statsminister Ingvar Carlsson som lämnade in Sveriges ansökan till EU 1991 och han är en stark anhängare av Europatanken.
Men svenskarna har varit trögflörtade. Under sina tre veckors valarbete inför EU-valet nu i juni, tycker han sig dock se en förändring i inställningen till EU. Tidigare handlade det fortfarande om för eller emot EU, men nu tycker han debatten mer handlar om EU-politik.
Men Piratpartiet då, vad tycker du om en sådan företeelse?
- Dess framgång måste man väl se som ett nederlag, ett parti som inte tänker engagerar sig i 99 procent av frågorna inom parlamentet.

Inga abstinensbesvär
Trots det säger han att han märkt att ungdomar återigen dras till partipolitiken, säger att SSU ökat sitt medlemstal.
- Som socialdemokrat är jag optimist och tror inte att regeringen klarar nästa års val. Inte med den arbetslösheten och det utanförskap som vi ser i samhället, trots Alliansens tal om motsatsen.
För 13 år sedan lämnade Ingvar Carlsson över partiledarskapet till Göran Persson och tyckte att han gjort sitt efter 38 år i den politiska hetluften.
- Jag har aldrig haft några abstinensbesvär.