Dag två i Ryftesrättegången innehöll förhör med de två bröder som är medåtalade för grovt miljöbrott. Deras version är att deras handlande skett på order av Yngve Andersson. Något denne hävdar är lögn, han har tvärtom uppmanat dem att sluta med den åtalade rengöringen av bekämpningssprutan i grusupplaget.

Den 53-årige brodern är tillsammans med Yngve Andersson åtalad för två fall av grovt miljöbrott. Förutom sprutrengöringen handlar det om användandet av det sedan 1998 totalförbjudna bekämpningsmedlet Afalon SC på en morotsodling vid Hästnäs som var hårt ansatt av det svårutrotade ogräset nattskatta. Och här kom 53-åringen med graverande uppgifter.

- Då sa Yngve Andersson att det fanns lite Afalon kvar i slussen (ett förråd, reds anm). Jag fyllde på sprutan och gömde sen på hans order flaskorna under bräder på en brännplats, inget fick synas och det skulle brännas.

Artikelbild

Efter besprutningen kördes sprutan till grustaget för rengöring på samma sätt som man brukade göra. Och om dessa sprutrengöringar handlar det andra grova miljöbrottet.


Kändes inte så bra
Anledningen till att man flyttade sprutsköljningen från den tidigare godkända platsen var att gräset blev bränt.

- Hur kändes det att rengöra sprutan på en av de sämsta platserna för detta på Gotland? undrade kammaråklagaren Ingvar Wennersten.

- Inte så bra men Yngve sa att det var en grusås så det skulle filtreras och renas genom den, sa 53-åringen och uppgav att Yngve Andersson flera gånger varit med vid grustaget.

Artikelbild

| Advokat. Tomas Pettersson försvarar 51-åringen.

- Han sa inte att vi skulle sluta upp utan flytta lite längre in i den u-formade grusvallen. Marken blev gulfärgad och området användes bland annat av hundrastare.

Och han fick stöd av sin 51-årige bror som intygade att man aldrig fått någon tillsägelse att sluta vid grustaget och inte diskuterat en annan lösning.

Artikelbild

| Advokat. Per E Samuelsson försvarar Ryftes vd Yngve Andersson.

Men 53-åringen blev hårt ansatt av Yngve Anderssons försvarare Per E Samuelsson.

- Om du får order att begå brott kan man reagera olika. Är du så likgiltig för bekämpningsgifter att du tömmer dina sprutor var som helst?

Artikelbild

- Nej, jag insåg att det var fel men inte att det var ett brott, sa 53-åringen.

- Varför fortsatte du begå brott fast Yngve Andersson sa åt dig att sluta när han kom på dig i grustaget?

- Han sa bara att vi skulle flytta sprutan längre in i grustaget, jag blev inte anvisad någon annan plats.

Per E Samuelsson menade att 53-åringen inte kunde bevisa att ordern är sann.

- Du har ingen brasklapp, "härtill är jag nödd och tvungen, vill inte men måste".