Här hittar du startlistorna för GGN>>

 

- Vi vill göra GGN till en stor publikfest. Årets event på Tofta skjutfält söder om Visby kommer att bli den största publikfesten hittills. Jag tror det kommer mellan 15 000 och 20 000 besökare inklusive förare och funktionärer, säger Conny Bohlin, som är vd vid Nordic Sport & Event som tagit över arrangemanget och har stora framtidsplaner.

Artikelbild

Till huvudtävlingen kommer som vanligt en stor del av världseliten. Fransmannen Pierre Alexandre Renet siktar på sin tredje raka seger och Mats "Lappen" Nilsson, som vunnit GGN inte mindre än åtta gånger, vill gärna ha revansch eftersom en tidig krasch förra året gjorde att han kom alltför långt efter fransmannen och slutade tvåa. Starka namn bland damerna är fjolårstvåan Sanna Bergman och Jessica Jönsson som var trea 2012.

 

Löpartävling tillkommer

Bland nyheterna detta jubileumsår märks att dagen efter huvudtävlingen arrangeras Nordic Extreme Running, en löpartävling över en mil öppen för såväl GGN-förare som övriga.

- Deltagarna får delvis springa samma bana där motorcyklarna kört dagen innan, förklarar Conny Bohlin. Det kan bli riktigt jobbigt, men så ska det ju vara.

Andra nyheter är att det gjorts ett nytt stort depåområde för att klara det stora deltagarantalet, även ny läktare och fyra gångbroar har byggts. Totalt går det åt mellan 700 och 800 funktionärer för att klara världens största endurotävling. Många av funktionärerna kommer från gotländska idrottsklubbar som tjänar en välbehövlig slant. Enligt Conny Bohlin kommer mellan tre och fyra miljoner att gå tillbaka till öns föreningsliv under de närmaste fem åren.

 

Nedläggningshot avvärjt

För bara några sedan var ekonomin i Gotland Grand National usel, hela arrangemanget hotades då av nedläggning. Men nya arrangören Nordic Sport & Event siktar högt. I framtiden vill man arrangera GGN även i Finland och Norge.

- Redan nästa år planerar vi att utöka arrangemanget till något som liknar en Vasaloppsvecka, förklarar Bohlin. Vi vill lyfta GGN till ett stort event under november, då den övriga besöksnäringen på Gotland är svag.

- Den här novemberhelgen kan i framtiden bli den viktigaste för vissa hotell och restauranger. På en vecka räknar jag med cirka 30 000 gästnätter och en omsättning på uppemot 70 miljoner kronor för den gotländska besöksnäringen, säger Conny Bohlin.