När paret Andersson tog över Björkhaga camping 2002 fanns där inget annat än just en camping, en grönyta med utedass och en liten kaffestuga som enda bekvämligheter.

Alla moderniteter
När Björkhaga stugby, som det heter numera, öppnar för säsongen om ett par veckor finns restaurang, pool med möjlighet att dra över ett glastak om vädret är dåligt, 35 stugor och tolv lägenheter, tio handikappanpassade villavagnar, samt 17 husvagns-/husbilsplatser plus möjligheter att tälta.
Dessutom finns tvättstuga, frukostservering och trådlöst bredband över hela området.
- Utvecklingen gått snabbt, konstaterar Anette Andersson om Björkhagaområdet, invid havet strax norr om Klintehamn.
- Så sent som 2005 hade vi fortfarande bara torrdass här, säger Lasse Andersson och pekar ut över vad som nu är en nästan färdigrenoverad stugby med allsköns bekvämligheter.

Pigges koncept
Björkhaga har varit vida omtalat sedan kommunen tog beslutet att sälja till Pigge Werkelin, som valde att satsa på samma koncept som ska råda på Norderstrand - hög standard och boenden som köps av privatpersoner, sedan hyrs ut den tid då ägaren inte utnyttjar sitt "hem".
Och visst har även Anette och Lasse Andersson märkt av snacket och diskussionerna. Och skepticismen.

Alla välkomna
- Det har varit mycket oro här i bygden mot privatägda stugor. Man har trott att nu blir hela området avstängt. Så är det inte, fastslår Anette.
Hon betonar att det inte finns någon del av området som är avstängd - alla som vill får promenera bland stugorna, längs stranden, äta i restaurangen eller varför inte ta ett dopp i poolen.

Allt är gotländskt
- Allting är öppet för alla, fastslår Lasse, som kunnat konstatera att opinionen har vänt, att såväl Sanda socken som Klintehamns samhälle är nöjda med hur det blivit.
Runt 35 personer har varit heltidssysselsatta med upprustningen av området, och allt material kommer från gotländska producenter och leverantörer.

Inte ute att campa
- Utom besticken, de kommer från Ikea, sägerr Lasse Andersson med ett skratt.
Men...är det helt ute numera att campa med tält?
- Nej, absolut inte, säger Anette Andersson tvärsäkert.

Stugorna används redan
- Många vill bo bohemiskt, många fixar fortfarande sin mat över stormkök. Men många vill också ha lite högre standard, och med en bred publik måste vi ha ett brett utbud.
Redan nu används stugorna till och från av sina ägare, och på nationaldagen den 6 juni öppnar hela Björkhaga för säsongen.