I tisdags blev det klart för ett nytt planprogram för Furillen. Entreprenören Johan Hellström är den som sett till att Furillen är vad det är i dag. När han efter byggnadsnämndens beslut mötte pressen var han strålande glad och menade att det var dags att flytta tillbaka till Furillen.

– Nu har jag bestämt mig. För en vecka sedan satte vi upp brevlådan. Nu har jag skrivit mig på Furillen, säger Johan Hellström när vi besöker honom på ön två dagar efter beskedet.

Han vill försöka få med sig bygden på tåget nu, planerna på exploatering har väckt starka känslor:

Artikelbild

– De som skriver de här yttrandena och är oroliga, de ser inte mig så ofta på Ica eller hembygdsgården och bensinmacken. De tror att jag räknar pengar med Catenacci i Stockholm (Ägaren av Nobis, som driver hotellet och restaurangen). Varenda krona som jag har tjänat de senaste femton åren har jag skattat för och återinvesterat på Gotland, säger Hellström som de senaste två åren arbetat både i Stockholm och på Furillen.

Reaktionerna på planerna för Furillen efter nämndens beslut i tisdags har redan kommit. I gruppen "Rädda Furillen", med över 600 gillare på Facebook, är missnöjet stort. En av de som är mycket kritiska till planerna är Karl-Allan Nordblom, miljöpartist och vice ordförande i byggnadsnämnden. Han har lagt upp en film från Furillen på Miljöpartiet på Gotlands hemsida. En film som irriterar Johan Hellström.

– Han visar och säger saker som är helt tagna ur luften. Han står på platser som inte ska bebyggas och visar bilder på vackra naturreservat och säger att "här ska det byggas".

Karl-Allan Nordblom medger att filmen inte visar exakt rätt platser. Men menar att tanken med filmen är att visa konsekvenserna av explationen på Furillen.

Artikelbild

– Jag visar upp den bild som jag vill visa upp. Det här är min åsikt om det. Det handlar inte exakt om platserna och är mer en övergripande beskrivning av Furillen, säger Karl-Allan Nordblom.

En av de som också är på "Rädda Furillens" sida är författaren Håkan Nesser som för några år sedan byggde ett hus på Furillen.

Artikelbild

– Det är konstigt, säger Johan Hellström. Man köper en tomt och intar en ö, lite så blir det. Nessers bygglov var ända upp i regeringsrätten och vi jobbade gemensamt i flera år för att han skulle få sin kreativa plats. Det var mycket protester mot det. Efter det beslutet vill Nesser försvåra för andra.

– Naturvårdsverket skyddar cirka 44 procent av Furillen. Av de 56 procent som är kvar är det ungefär fem procent som eventuellt kommer att bebyggt någonsin.

Artikelbild

Redan på onsdag nästa vecka kommer Johan Hellström att möta Region Gotland för att diskutera en ny detaljplan för Furillen. Han är medveten om att det kan bli överklaganden kring detaljplan och bygglov. Han menar dock att projektet Furillen kommer att få ta sin tid.

– Jag har varit på plats sedan 1999. Jag har bestämt att jag minst kommer att lägga femton år till. Då är jag pensionär, men jag tror inte att jag är den som går i pension. Furillen ger mer kraft än vad den tar, och det har det alltid gjort, säger Johan Hellström.

Artikelbild

Han berättar också för Helagotland.se att han är lite bitter över att Björn Ulvaeus inte fick bygga på Furillen. Om han hade gjort på ett annat sätt hade planerna på en studio för Abba-legendaren blivit verklighet.

– Om jag hade sökt bygglov istället för Ulvaeus och haft en fotostudio där tills han tog över den, då hade byggnaden stått här idag. Det är jag helt övertygad om.