På rättegångens andra dag fortsatte åklagarna att lägga­ fram sin sakframställan i den stora barnporrhärvan vid Gotlands tingsrätt. Därefter fick försvarsadvokaterna ordet. Den gotländske 30-åringens advokat Lars Dahlström talade om den åtalade mannens nyfikenhet att ta kontakt med de målsägande flickorna.

– Det bottnar troligen i hans upplevelser som barn, som har påverkat hans ­sexualitet. Detta har sedan övergått i ett tvångsmässigt beteende som ökat i omfattning då han har använt sin lediga tid att chatta och inte klarat av att sluta, säger Lars Dahlström i rätten.

De chattkonversationer som 30-åringen haft med flickor, där den åtalade skrivit att han vill träffa flickorna, ska inte tolkas bokstavligt, enligt försvarsadvokaten.

Artikelbild

– Han har aldrig haft för avsikt att träffa flickorna, det har uteslutande varit en kontakt på nätet, säger Lars Dahlström.

30-åringen ska ha velat få behandling under den tiden han varit frihetsberövad.

– Han har inte fått någon. Det är tråkigt för framtiden. Klart är att han behöver ­professionell hjälp, och han vill påbörja behandling, säger Lars Dahlström.

50-åringens advokat, Eric Dufvenmark, säger att hans klient inte har samarbetat med 30-åringen. Men det har funnits ett konto, kopplat till ett chattforum, som de båda åtalade männen har haft tillgång till.

– Det gör inte min klient medskyldig till det den and–re har gjort. Var och en ska ta ansvar för det den har gjort, säger Eric Dufvenmark.

Männens kontakt med de målsägande flickorna ska ha varit systematisk, enligt åklagarna.

– Man har haft en plan redan från första kontakten. De har varit förtroendeskapande och brutit ner flickornas förmåga att säga nej, säger åklagare Charlotta Tanner i rätten.

Åklagarsidan beskriver de åtalades handlingar som hänsynslösa genom att de använt sig av falska identiteter och flera identiteter mot samma flicka samt att de ­delat identitet med varandra.

30-åringen ska ha bland annat ha sparat ner filmer och sedan delat dessa med bland annat 50-åringen, ­något som åklagarsidan ­anser vara särskilt hänsynslöst.

Under förmiddagen var de åtalade männen med på ­videolänk i rättssalen.

Senare under dagen ska målsägandeförhör spelas upp i rätten och 30-åringen­ ska förhöras – då bakom stängda dörrar.

Männen står åtalade för grovt sexuellt utnyttjande av barn för sexuell posering, grovt sexuellt övergrepp mot barn, barnpornografibrott, sexuellt ofredande och ­försök till flera av brotten. (Helagotland.se)