När vägkanterna som bäst pryds av den ståtliga cikorian med sina vackert ljusblå blommor och blåelden, vallmon, hundkexen och flera arter så sakta tynar bort är vi inne i den verkliga högsommaren. 

Vid den tiden, sista lördagen i juli månad, inleder Fårösund den gotländska marknadstraditionen. Den följs bland annnat av Slite och Kräklingbo marknader för att avslutas med Hemse stortorgdag första onsdagen i oktober. 

Fårösunds marknad genomförs nu för 34:e året i rad i den vackra parken vid stranden, omedelbart söder om lanthamnen och Fårösunds färjeläge. Marknaden håller på traditioner, därför är en del sig likt, men många nya aktiviteter har tillkommit samtidigt som utbudet av närproducerat och gotländskt prioriterats. 

Artikelbild

| Nöjda simmare efter målgång Sundssimmet 2018.

Artur Ringart hälsar alla välkomna, informerar om pågående verksamheter och återkommer med aktuella intervjuer under hela marknadsdagen. 

Det traditionella sundssimmet, med start på Broa på Fårö och målgång i Fårösunds Marina, en sträcka på cirkaa 1380 meter, genomförs om vädrets makter så medger. Av säkerhetsskäl är antalet deltagare begränsat till 100 personer som de rutinerade följebåtarna har till uppgift att följa och bevaka. Det yttersta ansvaret vilar dock alltid på simmarna själva. Det här är "sommarens mästerprov". 

I år är vattentemperaturen lägre än förra året vilket är en utmaning för de tappra som simmar utan våtdräkt. Dessutom måste de brottas med vinden och strömmarna som kan vara nog så besvärliga. Förekomsten av alger är ringa och förväntas inte orsaka några större problem i år. 

Artur Ringart kommenterar hela simningen och samtalar efter målgång med några av de duktiga simmarna. Eftersom inriktningen tillsammans med det närproducerade även är att främja friskliv, sport och idrott ingår förutom simningen även tävlingar och "prova på" i en bordtennisturnering, badminton och paintball. 

Artikelbild

| Glada i mål efter 1380 meters simtur. Sundssimmet 2018.

För den yngre publiken finns mycket roligt att pröva på förutom karamell- och godisstånden. En hoppborg finns på plats. 

Fårösunds Sportfiskeklubb informerar och erbjuder hugade marknadsdeltagarna att pröva på fiskelyckan. Sportfiskeklubben är Fårösunds största förening med drygt 1000 medlemmar som arbetar med en mängd fiskeförädlande projekt och driver en bred ungdomsverksamhet. 

Artikelbild

Käpphästuppvisning blir en del av marknadens begivenheter och för de som inte har med egna käpphästar finns hjälp och material för tillverkning av egna. 

Nytt för i år är ett auktionsutrop av lammskinn som marknadsbesökarna har möjlighet att vinna. Som bekant har vi lamm och lammungar på Gotland att jämföra med begreppen för får och lamm på "fastlandet". Det innebär att lammskinn alltså är skinnet från ett får. 

Frågan om varför priserna på gotländska lammskinn varierar så kraftigt, från några hundra kronor upp till flera tusen kronor, kommer att besvaras. Är det aveln, åldern, glansen, krullet, beredningen, färgen, fodervalet eller något annat? Svaret kommer vi att få från en kunnig lammbonde. 

Efter utbildningen får var och en bedöma skinnet och sedan står det fritt att bjuda. Lammskinnet som säljes är skänkt av Fårö-och Fårösunds Företagarförening och intäkten kommer att gå till ett "behjärtansvärt" ändamål. 

Motorintresserade och nostalgiker kan se en mopedutställning med flera rariteter och en bilutställning med en mängd fina bilar. 

Det blir ven godisregn som kastas ut av brandmän från brandbilen. 

Marknaden avslutas ståndsmässigt med det gotländska bandet Smaklösa som håller konsert på Marinan.