Reglerna för semesterkassan fick i veckan målarfirman Colorelit i Visby att anmäla Målareförbundet till Datainspektionen. Kritiken mot systemet är svidande från Alliansen, men ifrågasätts även av socialdemokrater.
Semesterkassan regleras av målarnas kollektivavtal och har rötter från 1930-talet.

Arbetsgivarnas organisation Målaremästarna har länge jobbat för att semesterkassan ska avskaffas och istället anpassas till systemet som gäller för de flesta arbetsgivare i landet.

”Mycket behöver ses över”
Numera är det bara företag i måleri-, plåt- och vvs-branschen som betalar in pengar till semesterkassan, som är en mellanhand.
Målaremästarna kritiserar systemet eftersom deras medlemmar tvingas lägga kraft på administration istället för att koncentrera sig på utveckling av företaget.

Christer Engelhardt säger att han är för dåligt insatt för att döma ut systemet, men misstänker att det finns behov av uppdateringar:
– Det finns säkert mycket inom kollektivavtalen och andra regler på arbetsmarknaden som kan behöva ses över. Det ska finnas en flexibilitet som passar i dag.


Riksdagsledamoten Gustaf Hoffstedt (M) är klar i sin uppfattning.
– Systemet med semesterkassa är rena medeltiden, att facket ska förvalta och betala ut pengarna är befängt, och där har de andra fackförbunden redan moderniserat sig, säger han.

Han reagerar också på målarfackets försök att tvinga Colorelit att teckna kollektivavtal.
– Jag tycker att Målarettan begår ett ganska grovt övertramp. Föreningsfriheten är jättebra, alla har rätt att gå med i en fackförening. Men alla har också rätt att inte vara med om man inte vill. Målarettan borde arbeta för att bli så attraktiva att folk väljer att ansluta sig, men på det här sättet skrämmer de bara iväg medlemmar. Vem vill vara med i en organisation som använder tvång, undrar Gustaf Hoffstedt.

”En relik från 1930-talet”
Mats-Ola Rödén, folkpartiets gruppledare i fullmäktige, tycker att Målarettans agerande inte handlar om medlemmarnas väl utan om makt. Han tycker också att semesterkassan hör till svunna tider.
– Det är en relik från 1930-talet. Målarettan snor till sig spekulationsvinster på pengarna i kassan. De tjänar pengar på den, och det är helt absurt.

Christer Engelhardt känner inte närmare till händelserna kring Colorelit, men lovordar systemet med kollektivavtal.
– Vi ska hålla fast vid den svenska modellen så långt det är möjligt, men vad är det början till om man friskriver några företag från kollektivavtalen?

Även om ägare och anställda på en arbetsplats är nöjda utan kollektivavtal kan framtida nyanställda vara av en annan uppfattning, påpekar han.
– Det är sådant man måste fundera på.

”I grunden väldigt bra”
Inte heller regionrådet Brittis Benzler (V) är insatt i händelserna kring Colorelit, och vill bara uttala sig generellt:
– I grunden tycker jag det är väldigt bra med kollektivavtal eftersom de skapar ordning och reda på arbetsmarknaden och ger trygga anställningsvillkor.

Text
mikael.carlson@gotlandstidningar.se
0498-20 24 06
Linus EhnText
linus.ehn@gotlandstidningar.se
0498-20 24 23