Mats Löfving efterträder Carin Götblad som länspolismästare och han kommer att börja sin tjänst i början av maj.

- Mitt förordnande går ju ut nu, och när jag fick reda på att de sökte en länspolismästare på Gotland och i Stockholm tog jag chansen och sökte den, säger Mats Löfving.


Karriärintresserad
Han har varit länspolismästare i Östergötland i åtta år och polisfacket där gratulerar Mats Löfving till den nya tjänsten, men ger inga överbetyg för åren som högste chef för länets poliskår.

Artikelbild

Mats Löfving, ny länspolismästare på Gotland. Foto: Tord Olsson/Östgöta Correspondenten

- Vi är glada för hans skull, Mats Löfving är en karriärintresserad person. Men det har funnits ett utbrett missnöje mot honom här, säger Thomas Agnevik.

Kritiken handlar om att den administrativa organisationen inte räckt till. Det har lett till att kvalificerade utredare fått sköta enklare kontorsuppgifter, vilket lett till att utredningar dragit ut på tiden.

- Det är resursslöseri att låta kriminalutredare och ekobrottsutredare sitta och skriva ut sina egna förhör, kopiera utredningar och lämna papper till tingsrätten, säger Thomas Agnevik.


Lämnar över överskott
Samtidigt har polismyndigheten i Östergötland visat ett ekonomiskt överskott.

- I år gör vi ett överskott på 19 miljoner kronor, 8 miljoner får vi returnera till Rikspolisstyrelsen, säger fackordföranden.

Mats Löfving efterträder Carin Götblad på posten som länspolismästare.

- Hon är en faktiskt en gammal kompis eftersom vi pluggat ihop. Carin har ju satt en stark prägel på Gotland, men jag kommer inte att tillträda tjänsten och försöka efterlikna hennes sätt att vara länspolismästare. Jag kommer att jobba som Mats Löfving gör.


Bekant med ön
Carin Götblad har en stark koppling till Gotland och har tillbringat mycket ledig tid på ön, hon har också hus på Gotland. Mats Löfving är bekant med Gotland som så många andra, genom att han tillbringat flera av sina semestrar här.

- Jag börjar ju min tjänst i maj, men sen kommer ni att få se mig där, det lovar jag!