- Stencirkeln är en symbol för varje enskild människa och samtidigt en bild av en enda.
Linus Alfredsson är stenhuggare och konstnär. Han håller kurser och har bland annat skapat stenfiguren Jungfru Maria i Roma.

Tvivlar inte
Allt han berättar är inte lätt att tro på. Men han själv säger att han inte tvivlar.
- Vissa vill inte lyssna och då tjatar jag inte. Folk kan komma hit och bara rasta hunden och ha picknick, om de vill.

Huggit blocken själv
Hans nya projekt är stenringen, 64 meter i diameter, som ska kallas Vibble stenar. Han har huggit ut granitblocken själv vid ett stenhuggeri i Skåne.
De tolv stenarna, mellan fyra och sju meter höga ligger i ringen. De ska resas för hand. Linus har bildat en förening, i vilken det finns 20 medlemmar som ska göra det under tolv tillfällen i sommar. Men alla får komma och delta om de vill. Linus berättar att han tecknat en specialförsäkring för de tillfällena. Vanliga försäkringar täcker inte stenresningar.

Mittstenen störst
- Sedan ska jag hugga i stenarna tills de är klara, tills de ser ut som de ska. Det får ta den tid som behövs.
Den mittersta stenen skulle vara den största. Men att frakta en så stor sten från Skåne var för dyrt. Linus ställde in sig på att ta en kalksten från ön istället, när han fick ett samtal om ett flyttblock som grävts upp ur en åker. Det var den rätta stenen.

Extra mycket kraft
Anders Öhman är en entusiast som kommit för att se mittenstenen läggas på plats. Han läste om stenringen i GT i midsomras.
- Jag tänkte: äntligen någon som gör något vettigt! säger han.
Han säger att det på vissa platser på jorden finns extra mycket kraft. Denna lammhage är en sådan plats. Genom att föra stenar hit och ställa dem i en ring, kan kraften kanaliseras. Ales stenar och Stonehenge är exempel på liknande platser.

Speciell lyftteknik
- Ett sånt här jobb tillhör inte vanligheterna, konstaterar Tom Wahlby på Åkericentralen.
Han körde traktorn som lade grundstenarna på plats. På dem ska den stora stenen vila. Det var viktigt att stenarna inte skadades, så han fick använda en speciell lyftteknik.
- De är konstnärer med sina maskiner, tycker Linus.

Anonym givare
I reda pengar har projektet kostat omkring 200 000 kronor. Linus har betalat mellan halva och en tredjedel av den kostnaden själv. Resten kommer från privatpersoner som donerat pengar. Linus tror att alltsammans egentligen skulle gått på 20 miljoner kronor.
En av dem som skänkt pengar är här i dag, men han vill vara anonym. Tillsammans ser de på hur stenen lyfts upp från lastbilen med en stor kran.

Kom med isen
- Stenen kom med inlandsisen, den grävdes upp ur en åker och nu är den här, säger Linus. Jag trodde att jag skulle få nöja mig med en kalksten.
- Ja, granit speglar energierna på ett helt annat sätt än kalk, säger mannen.

Nyfikna samlades
Det har samlats ett tiotal människor. Några nyfikna, andra som är engagerade i projektet. Alla fotograferar när stenen långsamt läggs på plats. Linus far runt och dirigerar.
- Bra bra bra bra! ropar han när stenen ligger rätt.
- Det här var roligt, det piffar upp arbetsdagen, säger en glad Leif Berglin från Åkericentralen.

Kraft och kärlek
Han tror att han kommer att besöka stenringen flera gånger, för han han vet vilket arbete som ligger bakom den.
Också Anders Öhman kommer återvända.
- En gång i veckan kommer jag nog hit. För att tanka kraft och kärlek. Det här är en plats som kan göra folk friska, helt klart.

Samlar energin
Linus Alfredsson ska stanna vid stenarna ett slag.
- Ni behöver jag inte längre hålla energin samlad själv. Stenen står i mitten och samlar energin.