Det var vid tio-tiden på lördagskvällen som Mikael Hillgren var ute och rastade hunden Gasell i Klintehamn. Då hörde han ett konstigt ljud, som av glas som krossades. När han vände sig om förstod han att någon försökte göra inbrott på Blomakuten, tvärs över Marknadsgatan från hans eget hem räknat. Han sprang in för att hämta mobiltelefonen och passade samtidigt på att ropa på sonen Mattis Hillgren som satt inne och spelade dataspel.
- Jag sprang förbi pappa i trappan. När jag kom ut kollade jag mig omkring, men såg först ingenting. Sen fick jag syn på en man som var på väg ut ur den krossade glasdörren på Blomakuten, berättar Mattis Hillgren.
Mannen som hade en hammare i ena handen och en påse i den andra, sprang iväg. Att Mattis Hillgren ropade åt honom att han skulle stanna hjälpte inte, så han sprang efter. Bakom kom pappa med telefonen och hunden.
-" Ta det lugnt, han har en hammare", skrek vi till varandra, berättar Mattis Hillgren.

Tog hunden till hjälp
Mikael, som samtidigt ringde till sina kollegor i nattpatrullen på Hassela, hamnade snart på efterkälken. Sonen hade lättare för att hinna med, men inbrottstjuven försvann trots det snart mellan några hus.
Mikael Hillgren tog hunden till hjälp för att spåra upp honom. Nysnön var också behjälplig.
- Snart hörde man hur det rasslade till i några buskar, hunden skrämde upp honom, säger Mattis Hillgren.
Snart var jakten i full gång igen. Mikael Hillgren sprang hem för att hämta bilen, men Mattis hade snart hunnit ikapp mannen, som var märkbart drogpåverkad. Med hammaren riktade inbrottstjuven ett slag mot Mattis huvud, men träffade armen.
- Jag hann ifatt honom, tog tag i kragen och hade snart fått omkull honom.
Någonstans i tumultet lyckades 32-åringen bryta pekfingret på Mattis Hillgren. Dessutom åsamkade han honom blåmärken både på armen och på bröstkorgen.
- Det blir som en jaktinstinkt, jag skulle klart göra likadant om det hände igen, säger Mattis Hillgren, trots skadorna han fick.
Han berättar också att Hasselas personal var till stor hjälp, om inte de hade omringat 32-åringen hade han inte hunnit i kapp honom. När mannen väl låg på marken tog det bara någon minut innan personal från Hassela var på plats. Mattis fick hoppa in i en bil för att värma sig. Efter drygt 20 minuter kom polisen och 32-åringen fördes till häktet i Visby.
-" Det här ska du ha en eloge för", sa polisen på stationen, berättar Mattis Hillgren.
Vakthavande polis Björn Tannfelt säger att polisen inte kan uppmuntra till fysiskt ingripande.
- Att ingripa kan ju också handla om att ringa till polisen, eller bara att berätta om det man har sett. Om man kan springa efter en person eller gå in i ett slagsmål beror ju på vem man är. Det är viktigt att man klarar av det man ger sig in i, säger han.
32-åringen är anhållen misstänkt för grov misshandel, inbrott och stöld. Under dagen kommer han att förhöras. På söndagskvällen var polisen ute och sökte efter föremål kring Preem-macken i Klintehamn.