Piroska och Daniel Bödi Malmqvist har nyss fått hem rasen Oxford Down till gården i Halla.

På gården bor en stor familj. I boningshuset lever Piroska och Daniel Bödi Malmqvist med sina tre döttrar, Rozsika, 15, Amanda, 7, och minstingen Ebba, 1 år. På gården, eller i hagarna intill, bor också ett 100-tal lamm (bland annat raserna Gotlandsfår och texel), tolv grisar plus en gårdsgris vid namn Nasselina, fem katter, fyra kaniner, två getter, två hundar och ett hängbuksvin.
Men sedan i början av denna vecka finns där ytterligare nio invånare - åtta tackor och en bagge av fårrasen Oxford down.
- Det är en ovanlig ras, vi hoppas kunna föda upp avelsdjur, så att rasen kan växa i Sverige, säger Piroska Bödi Malmqvist.
- Visst är de söta? De ser ur som björnungar, säger Piroska medan dottern Amanda försöker locka ett av djuren till sig med lite mat.
Lammen föddes i mars i år och kommer från tre olika besättningar. Baggen från en, fyra av tackorna från en annan, och de sista fyra från en tredje.

Hopp om en tålig ras
Den ena kvartetten hade namn redan när de kom till Halla. Det var tjejerna på ’H’: Hilda, Hildur, Hanna och Heidi. Av övriga fyra tackor var det egentligen bara en som "döpts": Sara.
- Så de andra tre måste ju heta något på ’S’. Sussi, Signhild, och... Siv! spånar familjen tillsammans.
Baggen då?
- Nej, han heter ingenting. Han är bara nummer 20, skrattar Daniel.
Familjen har varit lammbönder i bara ett och ett halvt år, ungefär. När de letade efter en ny ras, fastnade de ganska fort för Oxford Down.
- Det är få i Sverige som har Oxford Down-besättningar, bara ett trettiotal bönder. Vi hoppas kunna avla fler, så att rasen blir tåligare, säger Piroska Bödi Malmqvist.