1987 var året då ishockeyn var upp och ner. Tre Kronor bröt Sovjetunionens dominans när man vann VM-guld i Wien med Håkan Loob som en av segerregissörerna.

Björklöven vinner SM-guld efter att ha besegrat Färjestad i finalen och Väsby får namnet ”Vilda Väsby” efter att på något sätt ha lyckats ta den krångligaste vägen upp i elitserien.

Mattias Sunneborn vinner tre guld (100 meter, 200 meter, längdhopp) för Gotland när den andra upplagan av Island Games arrangeras på Guernsey.

Artikelbild

| Lotta Edmark.

Visby AIK:s basketdamer går till ytterligare en SM-final, men får den här gången ge sig mot Solna.

Livstidsdömde spionen Stig Berling avviker under en permission och dominerar nyhetsflödet och i kvarteret Kölen i södra Visby säljs en bostadsrätt (två rum och kök) för ”astronomiska” 200 000 kronor.

1987 går däremot inte till historien som något stort fotbollsår. Om du inte är gotlänning då. För det som Dalhem IF gör är gotländsk fotbolls största framgång än i dag.

Dalhem hade på vårkanten rest till västtyska Rheime för att slipa formen inför debutsäsongen i landets högsta serie. På den här tiden fanns inte damallsvenskan utan den startade 1988. Istället utgjorde division 1 norra och södra landets högsta serier där ettan och tvåan i varje serie gick till SM-semifinal.

Artikelbild

Eva-Lotta Carlsson.

Dalhem var nykomling och hade satt som målsättning att komma topp 6 för att säkra fortsatt spel i högsta serien. Föreningen hade ett intressant lag med flera starka gotländska spelare som Åsa Jakobsson, Lotta Edmark, Marina Lindström, Åsa Sigalit och det unga stjärnskottet Anna Bolin.

Fyra spelare värvas in för att hjälpa klubben klara sitt mål. Skyttedrottningen Eva-Lotta Carlsson hämtas från Skå IK, Annelie Blixt ansluter från Stattena och från Lotorp kommer Lee Hedström och Maria Simu.

Artikelbild

Ingen vet var gotländskorna står, men man hoppas få en hint om det i seriepremiären borta mot silvermedaljören från 1986 – Sunnanå SK från Skellefteå. Dalhem gör klart godkänd premiär. Visst, det blir torsk med 2–4 på det överdrivet vattnade konstgräset, ett underlag Dalhem inte var vant vid. Trots det är Dalhem med länge och vid ställningen 2–3 har gotländskorna ett skott i stolpen.

– Man ska naturligtvis inte vara nöjd efter en förlust men jag kan inte annat än vara glad för det sätt på vilket tjejerna genomförde matchen. Det var naturligtvis lite spänt inför premiären, säger Kurt ”Kurre” Johansson som gör sin femte säsong som tränare.

Artikelbild

Dalhem IF:s första mål i högsta serien görs av backveteranen Liselott ”Lottis” Rubbestad.

I omgång två – den 3 maj – spelas den första division 1-matchen på gotländsk mark när Hammarby IF gästar Dalhem IP. Dalhem gör en kanonmatch inför 350 personer. Hammarby vann året före division 1 norra, men blev utslaget i semifinal av Jitex. Marina Lindström ger Dalhem ledningen redan efter fem minuter.

Artikelbild

Pappa Lars och Åsa Jakobsson.

– Jag kunde aldrig tro att det skulle vara så här enkelt att göra mål i division 1, jag fick stå på mållinjen helt omarkerad och där kom bollen rullande, säger hon.

Åsa Sigalit ökar på till 2–0 och Lotta Edmark fastställer slutresultatet 3–0.

Åsa Sigalit är i en klass för sig och inblandad i allt.

– Tycker faktiskt själv att jag var duktig. Det passar mig att ha bollen mycket, ju mer desto bättre, säger Åsa Sigalit.

Publiken ger hemmalaget stående ovationer och sanningen är att Dalhem var närmare både 4–0 och 5–0 än Bajen en reducering.

Dalhemtåget är i rullning och helgen efter åker man till Söderhamn och tvålar dit Norrala med 11–1.

Eva-Lotta Carlsson gör fyra mål och sex assist.

– Det finns ingen anledning för mig att ta åt mig för mycket av det här. Det är hela laget som ligger bakom. Jag gör bara det jag ska, säger Eva-Lostta Carlsson.

Nu väntar en tidig seriefinal mot IK Brage.

Dalhem skapar en enda målchans när Åsa Sigalit frispelar Eva-Lotta Carlsson efter 27 minuter. Carlsson placerar säkert in matchens enda mål.

I Dalhem har unga Stenkyrkatösen Anna Bolin,17, spelat till sig en ordinarie plats på Dalhems mittfält. Hon skjuter Dalhem upp till serieledning med två mål när Dalhem spelar 2–2 mot Gideonsberg. Nu blir Dalhem intresse även för rikssporten. När Djurgården gästar Dalhem IP lördagen den 27 juni finns både TV och Radiosporten på plats.

756 betalande åskådare är på plats och det är nytt publikrekord i damfotboll och den högsta publiksiffran på Gotland sedan IF Gute gjorde debut i en fastlandsserie 37 år tidigare.

Dalhem gör ingen vidare match utan förlorar mot mittenlaget Djurgården med 0–1. Blåränderna avgör på en straff.

Förlusten är bara ett gupp på vägen, Dalhemtåget dundrar fram under sensommaren och inför returmötet med Hammarby behövs bara en poäng för att säkra en slutspelsplats. Säsongens mål att rädda sig kvar i serien är infriat sedan länge.

Dalhem tar ledningen med 1–0 och 2–1 innan man faller ihop fullständigt. Hammarby tar en gruvlig revansch för vårens misslyckande och vinner med 7–2.

– Vår sämsta match i år, kanske var tjejerna spända med tanke på hur mycket matchen betydde, säger Kurt Johansson.

Slutspelsplatsen säkras istället i ett mötesrum i Solna måndagen den 29 september.

AIK har lämnat in en protest mot Sunnanå avseende Margaretha Winmans övergång från Storfors till Sunnanå där tränaren ändrat datumet på övergångshandlingarna. Sunnanå får fyra poängs avdrag.

– Skönt att slutspelsplatsen är klar, men olustigt att bli klar på det här viset, säger Kurt Johansson.

Nu går Dalhem för serieseger och när Dalhem och Sunnanå möts krävs bara en poäng för att säkra även seriesegern och på så sätt undvika söderettans seriesegrare Öxabäck i semifinal.

417 personer på Dalhems IP får se hemmalaget spela 4–4 med Sunnanå.

Åsa Jakobsson är planens gigant.

– Jag är så himla glad att jag har tårar i ögonen. Det här är det bästa som hänt mig inom idrotten, säger hon.

Kurre Johansson hyllar sina spelare med all rätt.

– Att som nykomling vinna högsta serien... Jag tror aldrig att det hänt förut.

– I kväll ska vi fira.

Jitex med landslagsstjärnorna Elisabeth Leidinge och Pia Sundhage väntar i semifinalen efter att ha snuvat regerande mästarna Malmö FF på semifinalsplatsen.

– Vi ska göra två bra matcher, men SM-titeln är Öxabäcks, säger Kurt Johansson.

Eva-Lotta Carlsson vinner den totala skytteligan med 28 fullträffar.

Den 3 oktober är det dags för den första semifinalen av två mot storlaget Jitex. Det första mötet spelas på Kvarnbyvallen och Dalhem får en drömstart när Lotta Edmark klipper till på volley från 35 minuter och bollen borrar sig in i högra krysset.

Landslagsmålvakten Elisabeth Leidinge förstod inte vad som hände.

– Jag hann knappt se bollen. Jag slängde bara upp en näve och kände att den snuddade fingertopparna, säger Elisabeth Leidinge.

Frågan är om Lotta Edmark själv förstod vad hon gjorde.

– Ett sådant skott får man bara till en gång, säger hon efter matchen.

Dalhem får den piffar till drömstarten ytterligare när Eva-Lotta Carlsson gör 2–0 efter en kvart.

Hemmapubliken är inte helt nöjd:

– Vad är det för jävla öbor som kommit hit, fräser en äldre frustrerad herre samtidigt som han med sin termos och fyller på koppen.

Sedan tar det roliga slut för. Jitex tar över fullständigt och har fyra skott i virket. Pia Sundhage reducerar efter 35 minuter och Laila Andersson kvitterar bara tre minuter senare.

– Bollen fick en svår studs. Hade jag fått tag i den före hade jag greppat den, säger Annica Liljegren, målis i Dalhem.

Dalhem uppträder nervöst och klarar 2–2 till pausvilan. I pausen manar Kurre Johansson till lugn och Dalhem spelar av matchen i andra.

– Det känns som en seger, säger han medan han myser omkring på innerplan efter slutsignal.

– Jitex kommer att bli tvungna att gå hårt på anfall, det kommer att ge oss bra chanser att kontra.

2–2 är ett perfekt resultat eftersom mål på bortaplan kan bli avgörande. Jitextränaren Gert Åman är mindre nöjd och går med snabba steg i riktning omklädningsrummet.

– Jag är besviken. Vi skapar många chanser, men gör inga mål, väser han.

Landslagsstjärnan Pia Sundhage erkänner också att mycket talar för Dalhem.

– Det kommer att bli tufft för oss på Gotland, suckar hon.

Söndagen den 11 oktober ska Dalhem IF som nykomling säkra en SM-final.

1220 personer trotsar snålblåsten och löser entré, men runt 1500 personer är på plats på idrottsplatsen. Det är knökfullt och publiken står bara 40–50 centimeter från sidlinjen.

Alla med drömmar om en TV-sänd final mot Öxabäck och i matchprogrammet skriver ordförande Tommy Wahlgren: ”2–2 är ju en en perfekt utgångspunkt för dagens möte här på den härliga mattan i Dalhem”.

Men den här gången är det Jitex som inleder bäst och redan efter tio minuter knorrar Jitex Lilie Persson en hörna direkt i mål.

Dalhem kvitterr efter 18 minuter inför en lyrisk hemmapublik.

I tio minuter är Dalhem i final, men när Laila Andersson gör 1–2 har momentum svängt.

Nu måste Dalhem göra mål, men Jitex spelar kontrollerat och när Camilla Fors gör 3–1 i andra halvlek är uppförsbacken enorm.

Kurre Johanssons röst ekar över idrottsplatsen, publiken håller alla tummar som finns men det räcker inte.

Efter 85 minuter tystnar Johansson. Han inser att det är över och han vet något som spelarna inte känner till.

Jitex vinner med 3–1 och det är rättvist.

– Vi gjorde vårt bästa, säger Lotta Edmark.

Åsa Jakobsson flikar besviket in.

– Lite bättre kan vi.

Kurt Johansson samlar spelarna efter slutsignalen och berättar att han kliver av som tränare i Dalhem. Assisterande tränaren Björn Ahling tar över.

Tack vare ett gäng talangfulla spelare som levde för fotbollen fick den gotländska publiken känna doften av en SM-final. Gemenskapen var vad spelarna ser som basen i framgångsreceptet:

– Vi har en oerhörd sammanhållning. Vi har så himla roligt tillsammans även om vi inte alltid vinner, säger Anna Bolin.

Dikten överträffade inte verkligheten, men den var bra nära den här gången.

Och Kurre fick rätt när han spådde vilka som skulle bli svenska mästare. Öxabäck besegrade Jitex med totalt 4–3 över två finaler.

mattias.karlsson@gotlandsmedia.se